Helgdagsstek med gräddsås, färsk inlagd gurka, svartvinbärsgelé och hasselbackspotatis

4 personer

800 g fransyska
Smör till stekning
Salt och nymalen vitpeppar
5 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
1 liten morot 
En bit rotselleri cirka 50 g
1 liten gul lök
4 små ansjovisfiléer
1 lagerblad
6 vitpepparkorn

Gräddsås 
Buljong från koket
2 msk mjukt smör blandat med 2 msk mjöl
2 dl vispgrädde
Salt och socker

1: Skala morot, selleri och lök och skär dom i små bitar.

2: Bryn steken runt om i en gytjärnsgryta till en fin stekyta.    Blanda ner grönsaker och låt dem bryna tillsammans med steken.  Tillsätt ansjovis, ansjovisspad, lagerblad och vitpepparkorn.

3: Häll i vatten, fond och låt steken koka långsamt under lock i ca 1½ timme. (Med termometer skall den visa 75 grader)

4: Linda in steken i folie när den är färdig.

5: Sila fonden i en kastrull och tillsätt mjölblandningen. Tillsätt grädde och låt såsen koka några minuter. Smaka av såsen med salt och socker. Skär steken i fin skivor och servera med Hasselbackspotatis, färsk inlagd gurka.

Färsk inlagd gurka
200 g gurka
Ättikslag
2 msk ättikssprit
2 msk socker
1 dl vatten
½ Tsk salt
1 msk finhackad persilja 

1: Hyvla gurkan tunt ned en osthyvel. Lägg gurkan i en skål. Blanda ättika, socker, vatten och finhackad persilja. Häll ättikslagen över gurkan och låt vila i 2 timmar