Ugnsbakad torskrygg med rödvinssås och rökt sidfläsk

4 personer

600gr färsk torskrygg
1dl flytande fiskfond
1,5dl rödvin
3cl mörk soya (Kinesisk)
1st charlottenlök
100gr rökt sidfläsk i bit
Salt & peppar
1  klick smör

Så här gör du :

1. Börja med såsen. Hacka charlottenlöken fint och fräs den med en klick smör i en kastrull. När löken har mjuknat slå på rödvinet och fiskfonden samt någon deciliter vatten. Låt det koka ihop i ca 10 minuter. Tillsätt soyan och smaka av med salt och peppar. Red av med Maizena om så behövs och avsluta med en klick smör för att ”blanka av ”såsen.

2. Nu till fisken. Sätt ugnen på 150 grader. Smörj in en form med smör och lägg torskryggen i formen. Salta och peppra torsken. Sätt i en stektermometer i torsken och sätt den på 56 grader i inner temperatur. Under tiden torsken står i ugnen så kan du tärna sidfläsket. Fräs det sedan knaprigt i en stekpanna.

3. När fisken har nått rätt temperatur tar du ut den och låter den vila ett par minuter. Skär sedan upp den i portions bitar och lägg på tallrik. Servera med en god potatis pure och en passande grönsak samt givetvis rödvinssåsen & det knaperstekta fläsket.

4. Som dryck till detta passar ett Pino Gris (vitt vin) eller ett lättare röd vin. Det går givetvis lika bra med Loka.

Lycka till vid spisen!

Calle Westerholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".