Sesambakad fläskfilé med grönpepparsås och hasselbackspotatis

Fredagens recept från radiokocken Göran Nilsson blandar klassik med lite nya smaker.

4 personer

700 g fläskfilé
2 msk kinesisk soya
1 msk sambal oelek
2 msk sesamfrön
2 krm grovmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader

Gör så här: 

1.Skär fläskfilén i 8 höga bitar, platta till lite med handen.

2. Blanda soya, sambal oelek och sesamfrön.

3. Stek fläskfilén i smör en minut på varje sida. Lägg fläskfilén på en smord ugnsform.

4. Pensla på såsblandningen, strö över svartpeppar.

5. Stek filen i ugnen i ca 15 minuter eller till innertemperaturen är 65 grader.

6. Häll eventuelt över marinaden som finns kvar från ugnsformen på fläskfilén.

Klassisk pepparsås
1 finhackad schalottenlök
2 msk grovhackad grönpeppar i lag
1 nypa grovmalen svartpeppar
1 msk finhackad röd paprika
1/2 tsk torkad dragon
1 tsk fransk senap
5 dl kalvfond ( koncentrerad kalvfond blandat med vatten)
2 dl  vispgrädde
Salt

Gör så här:

1. Fräs lök, grönpeppar, svartpeppar, paprika och dragon i en msk smör i en kastrull.

2. Tillsätt fransk senap och kalvfond, låt såsen koka till ca halva mängden återstår.

3. Häll i grädde och låt såsen koka till lagom tjock konsistens.

4. Smaka av med salt. 

Hasselbackspotatis
8 skalade potatisar
Smör till smörjning
50 g smält smör
Ströbröd
Salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Lägg potatisen på en träsked och skär potatisen i 3 mm tunna skivor, men inte djupare  än cirka tio mm återstår för att hålla ihop skivorna.

3. Lägg potatisen på smörad djup form.

4. Pensla på rikligt med det smälta smöret. Sätt in potatisen i ugnen i cirka 35 minuter.

5. Pensla på lite mer smör då och då.

Servera en härlig sallad eller nykokta grönsaker till fläskfilén.

Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".