Lammytterfilé med sky smaksatt med citron, timjan och vitlök serveras med råstekt potatis och grön sparris

4 personer

400 g lammytterfilé
800 g potatis
12 gröna sparrisar
Smör
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader

1. Salta och peppra lammytterfilén,Bryn den i en stekpanna på bägge sidor, så att den får färg. Sätt i lammytterfilén i ugnen. När lammytterfilén har en inetemperatur på 62 grader är den klar. Rulla in lammytterfilén i folie.

2. Skiva och skala potatisen, stek potatisen i en stor stekpanna eller i ugnen med smör och olja, salta och peppra.

3. Skär bort den grova nedersta delen av sparrisen och skala sparrisen nerifrån knoppen.

4. Koka upp vatten med lite salt och koka sparrisen i två minuter, strö lite flingsalt på sparrisen.

Sky med smak av citron, timjan och vitlök

1 schalottenlök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackad
3 msk färsk timjan, grovhackad med stjälkar och allt
1 msk tomatpuré
Rivet skal från en citron
Saften från en halv citron
6 dl kalvfond (koncentrerad fond blandat med vatten)
1msk majzena + 1msk vatten
1 tsk socker
Salt och nymalen vitpeppar
2 msk mjukt smör + 1msk finhackad timjan

Gör så här: 

1. Smörfräs schalottenlök och vitlök hastigt i en kastrull.Blanda ner citronskal, två msk timjan och fräs med övriga ingredienser i 2 sekunder.dra kastullen åt sidan och blanda ner tomatpurén

2. Häll på citronsaft, kalvfond, låt koka till halva mängden återstår och vispa ner majzena blandningen.

3. Blanda ner socker och smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

4. Sila såsen i en annan kastrull och vispa ner det mjuka smöret.

5. Skiva upp lammet i fina bitar och servera med övriga ingredienser.

Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".