Fläskig fläskfilé. Foto: AP/Matthew Mead.

Fläskfilé med fransk senapsås och ugnstekt färsk potatis

Göran Nilsson bjuder på klassisk fläskfilé

4 personer

Köttet:

  • 600 gram fläskfilé
  • Salt och nymalen vitpeppar från kvarn
  • Smör och rapsolja till stekning
  • 800 g färskpotatis
  • Flingsalt
  • Grovmalen svartpeppar
  • 25 gram smör
  • 0.5 dl rapsolja

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Putsa fläskfilén fri från fett och hinnor.

3. Skär fläskfilén i åtta höga bitar.

4. Tvätta potatisen och lägg på en smord ugnsform.

5. Krydda med flingsalt och grovmalen svartpeppar.

6. Häll på olja och klicka på smöret.

7. Sätt in potatisen i ca 25 minuter eller tills potatisen är mjuk

Fransk senapssås

  • 1 finhackad schalottenlök
  • Smör
  • 1 msk fransk senap
  • 0.5 dl vitt vin
  • 2 dl köttfond (koncentrerad kalvfond, som blandas med vatten)
  • 3 dl vispgrädde
  • Salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

1. Smörfräs schalottenlöken lätt utan att den tar färg. Dra kastrullen åt sida och blanda ner fransk senap.

2. Häll på vitt vin, köttfond och grädde. Koka såsen till lagom tjock konsistens.

3. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

4. Servera nykokta primörer till fläskfilén

Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".