Älgfärsbiffar med viltgräddsås och smörfrästa äppelklyftor

För fyra personer:

500 gram älgfärs (viltfärs)
1/2 dl ströbröd
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 rödlök, finhackad
1/2 tsk timjan
1/2 tsk dragon
Smör
Salt och nymalen vitpeppar
2 urkärnade äpplen, klyftade
Viltgräddsås
2 finhackade scharlottenlök
5 krossade enbär
1 nypa torkad timjan
3 dl vatten
1 1/2 msk konc kalvfond (viltfond)
3 dl grädde
1 msk vinbärsgelé
Salt och nymalen viltpeppar

SÅ HÄR GÖR DU

1. Fräs rödlök i smör utan att den tar färg, låt svalna.
2. Blanda ströbröd och mjölk i en skål, låt svälla 5 minuter.
3. Blanda färs, ägg, rödlök, timkan och dragon. Salta och peppra.
4. Forma färsen till 8 bifar och stek dem i smör 2-3 minuter på varje sida.
5. Börja med såsen.
6. Smörfräs scharlottenlök, enbär och timjan utan att det tar färg.
7. Häll på fond och lår koka till halva mängden återstår.
8. Blanda ner vinbärsgelé och häll på grädden, låt såsen koka till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
9. Stek äppelklyftorna i smör och strö på lite salt.
Servera biffarna med sås, äppleklyftor potatis!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".