Äpple- och fikonpannkakor med vaniljglass

4 personer
5 ägg
2 dl vetemjöl
½ Tsk salt
5 dl mjölk
1 msk olja
smör
Fyllning
2-3 syrliga äpplen
2 msk socker
4 msk vatten
½ Tsk kanel
3 msk hyvlad mandel
1½ dl torkade fikon, finhackad
1 msk smör
1 citron
socker

Vaniljglass
1: Vispa ägg, vetemjöl och salt till en jämn smet.
2: Tillsätt olja och mjölk.
3: Låt smeten vila i en halvtimme.
4: Skala, kärna ur och tärna äpplena.
5: Blanda socker, kanel och vatten i en kastrull, låt det koka upp.
6: Lägg i äppeltärningarna och låt dem sakta sjuda i 5 minuter.
7: Dra kastrullen åt sidan och blanda ner mandel, fikon och smör.
8: Låt fyllningen svalna.
9: Grädda ca 8-12 tunna pannkakor, låt svalna.
10: Fördela fyllningen på pannkakorna. Rulla ihop dem.
11: Lägg pannkakorna på en smord ugnsfast form.
12: Fördela citronsaften över pannkakorna och strö över lite socker.
13: Ställ in formen i ugnen på 200 C i ca 10 minuter eller till pannkakorna är- genomvarma.
14: Servera vaniljglass till och garnera med citronmelisse

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".