Socker- och citronbakad lax med murkelsås smaksatt med färska örter

4 Personer

4 bitar lax a’ 200 gr
2 mindre citroner
2 msk socker
½ msk Salt
Nymalen vitpeppar
Murkelsås smaksatt med färska örter
2 schalottenlök, finhackad
200 gr murklor
½ msk koncentrerad fiskfond
½ msk koncentrerad kalvfond
2 dl vatten
3 dl grädde
Salt och nymalen vitpeppar
3 msk färska örter (basilika, dill, timjan)

1: Sätt ugnen på 200 C.
2: Riv skalet på citronen och pressa saften.
3: Pensla citronsaften på laxen runt om.
4: Blanda socker, salt och citronskal.
5: Fördela blandningen på den fina sidan på laxen.
6: Peppra laxen med nymalen vitpeppar.
7: Låt laxen stå och dra sig en ½ timme.
8: Ställ in laxen i mitten av ugnen i ca 10- 12 minuter.
9: Börja med såsen.
10: Fräs murklorna och löken i smör några minuter.
11:Häll på vatten, fiskfond, kalvfond, grädde och låt såsen koka till lagom konsistens.
12: Smaka av med salt, peppar och blanda ner örtkryddorna.
13: Servera nykokt potatis och grön sparris till laxen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".