Mjuk pepparkaksbakelse med appelsingrädde

Antal personer: 4

Ingredienser:
2 ägg
1 dl farinsocker
100 gram fast honung
3 msk smält smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
2 dl Creme fraiche
Apelsingrädde
3 dl vispgrädde
2 msk koncentrerad apelsinjuice
1-1 1/2 tsk vaniljpulver 
1 msk finrivet apelsinskal
100 gram riven chocklad
   

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en avlång bakform.
2. Vispa ägg och farinsocker till en luftig smet.
3. Smält honungen försiktigt i en kastrull och rör i smöret.
Låt det svalna och rör ner i äggsmeten.
4. Blanda ner mjöl, bikarbonat, kanel och ingefära i smeten.
Varva också med creme fraiche.
5. Ställ in smeten i ugnen och grädda på galler i ugnen nedre del ca 50 minuter.
6. Prova med en sticka när kakan känns genomgräddad.
7. Knacka ur kakan från formen. Låt den kallna.
8. Vispa grädden tillsammans med apelsinjuice, vaniljpulver och apelsinskal.
9. Skär kakan i tjocka skivor och fördela apelsingrädden över.
10. Strö över den rivna chockladen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".