Ädelostgratinerad fläskfilé med murkelsås

4 personer

800 g fläskfilé
150 g ädelost
Salt och nymalen vitpeppar
Smör
  
Murkelsås
1 burk murklor, finhackad
2 schalottenlökar, finhackad
1 msk koncentrerad kalvfond
1 dl vatten
3 dl grädde
Salt och nymalen vitpeppar

1: Sätt ugnen på 225 C
2: Putsa fläskfilén fri från hinnor och fett.
3: Dela fläskfilén i 8 bitar, platta till bitarna.
4: Stek fläskfilén i smör så att dom nästa är färdiga, salta och peppra.
5: Lägg fläskfilén på en smord ugnsform.
6: Lägg på en bit ädelost på varje fläskfilé.
7: Gratinera fläskfilén i ugnen i ca 5 minuter.
8: Börja med såsen: Fräs murklorna och löken i en kastrull någon minut.
9: Häll på grädde, kalvfond och vatten.
10 Låt såsen koka till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
11: Servera lite vårprimörer och bakad potatis (färsk potatis) till rätten.

Smaklig måltid

Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".