Timjan och - citrongrillad lax på spett med tomatsalsa

4 personer

700 g laxfilé
½ dl olivolja
Rivet skal från en citron
Saften från en citron
1 msk soja
1 krk färsk timjan, finhackad
flingsalt
4 blötlagda träspett
Tomatsalsa
8 svenska tomater ( kvisttomater)
1 röd lök, finhackad ( 2 färska rödlökar från knippe)
1½ tsk flingsalt
2 tsk socker
5msk olivolja
Svartpeppar från kvarn

1: Skär upp laxen i ca 4 cm kuber och trä upp på träspetten.
2: Blanda olivolja, citronskal, citronsaft, soja och hälften av timjan till marinaden.
3: Börja med salsan.
4: Skär tomaterna i 4 klyftor och skär bort kärnorna.
5: Skär tomaterna i små tärningar.
6: Blanda tomat, rödlök, flingsalt, socker, olivolja och smaka av med nymalen svartpeppar.
7: Grilla spetten över träkålsglöd i ca 2-3 minuter på varje sida.
8: Pensla på rikligt med marinad då och då.
9: Strö på lite flingsalt och resten av timjan när fisken är klar.
10: Servera ruccolasallad med skalad tärnad gurka, finstrimlad paprika och en nypa flingsalt- samt dill kokt färskpotatis och några cironklyftor.

Smaklig måltid
Göran Nilsson