Annika Román Lundskog (MP). Foto: Bosse Johansson/SR
Helsingborg

MP samlar namn mot Saltkristallerna

1:36 min

Miljöpartiet vill ha en kommunal folkomröstning om det stora kongress- och hotellanläggningen Saltkristallerna som planeras i Norra Hamnen i Helsingborg. Därför startar partiet en namninsamling.

Många helsingborgare är emot att den gamla Ångfärjestationen ska flyttas och att Saltkristallerna ska byggas på dess plats, säger Miljöpartiets kommunalråd Annika Román Lundskog.

– Ångfärjestationen har ett stort kulturhistoriskt värde som helt förstörs om man delvis river och flyttar den, säger hon.

Hon påpekar också att helsingborgarna i den medborgardialog som föregick beslutet om Saltkristallerna tydligt har talat om att de vill ha något som gagnar alla helsingborgare på platsen. Något som inte skymmer sikten och som inte bryter av från den arkitektoniska enhet som finns.

Miljöpartiet har tagit initiativet till och administrerar namninsamlingen. Men Annika Román Lundskog påpekar att det inte är en partipolitisk aktion. Utan att alla intresserade kan delta oavsett partifärg.

Namninsamlingen ska pågå fram till slutet av juni, och målet är att få ihop de 10 100 namn som behövs för att kunna kräva att kommunfullmäktige ska ta ställning till en folkomröstning.

Tidigare har det varit svårt att få igenom kommunala folkomröstningar. Men lagen skärptes vid årsskiftet. Visserligen kan en folkomröstning fortfarande stoppas om två tredjedelar av politikerna i kommunfullmäktige säger nej. Men då ska det finnas mycket starka skäl.

– Kommunfullmäktige kan säga nej till en folkomröstning om frågan saknar förankring. Till exempel om det handlar om en speciell anställning, ett ämbete eller liknande, säger Annika Román Lundskog. Men den här frågan har ju all förankring, det vet vi.

Så om de 10 100 namnen samlas in och kommunfullmäktige ändå skulle stoppa folkomröstningen tänker Annika Román Lundskog inte ge sig.

– Nej, då blir det fajt. Då blir det verkligen överklaganden och grejer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista