Lyssnarbrev

Citat ur några av de lyssnarbrev vi får.
Skriv gärna du också, adress och direktlänk finner du här till vänster!

”Hej, och tack för Bruckners nia. Vi var där!
I Musikverein i oktober förra året. Fast med biljetter i sista stund uppe i ett hörn på orgelläktaren utan skymt av vare sig dirigent eller musiker. Det ska bli jättekul att se vad det var vi upplevde! En solklar femma för programmet, Johan!”
Mvh Jan E

”Hej!
Tack för ett trevligt program! Varje nytt program är en trevlig lördagstradition att se fram mot för min del. Visserligen håller jag inte alltid med panelen, men det får man ju tåla; hur förra lördagens recensenter kunde undvika att ge Jansons Alpsymfonie fyra och inte fem radioapparater är en gåta för mig... Hur som helst, tycker jag att det är på sin plats att Johan i något av sina framtida val väljer en inspelning med Richard Hickox att recensera. Denne briljante och entusiastiske, brittiske, dirigent avled hastigt i söndags, 60 år gammal. Hickox är den dirigent som gjort flest skivinspelningar överhuvudtaget, törs jag lova, de senaste 20 åren. Han hade en enorm repertoar - från Monteverdi till det allra mest moderna. Han klarade av det mesta, men är förstås mest känd för sina tolkningar av brittisk musik. Hickox död har skakat om den klassiska musikens företrädare i England och det skulle kännas värdigt om denne sympatiske, men också inflytelserike dirigent, uppmärksammades på något sätt den närmaste tiden i CD-revyn. Det finns ju ett flertal nyutkomna skivor med honom på Chandos. Tackar på förhand! Återigen, tack för ett suveränt underhållande program!”
MvH Per N

”Hej!
Till den person som klagade på att han inte fick något trädgårdsarbete gjort pga CD-revyn. Jag genomgick samma lidande lördagsval till den dag jag förärades trådlösa hörlurar. Numera rensar jag ogräs och lyssnar på CD-revyn på samma gång! Jag har utvecklat ett beroende av ert program!”
Sophie H

”Hej!
Jag är inte särskilt kunnig inom klassisk musik men jag lyssnar ändå gärna på P2. Jag tycker CD-Revyn är fantastiskt underhållande och intressant. Även Vägvisaren är väldigt kul att lyssna på. Tack för ett bra program.”
Anders L

”Har varit bortrest ett tag, och bortkopplad från SR och Internet. Men nu har jag kunnat lyssna på Lars Sjöbergs vägvisning till Berliozs storartade symfoni. Och jag är inte förvånad över hans resultat - jag hade redan själv kunnat konstatera att Minkowski nog är den som har kommit närmast Berlioz. Men jag uppskattar också mycket Sir John E Gardiners strävan att försöka återskapa stämningen och ljudbilden vid Berliozs egen tid.”
Med vänlig hälsning, Göran V

”Hej, jag blev smått förfärad när jag hörde Fiorenza Cedolins fladdriga röst i DVDupptagningen (18/10). Visst, det handlar om en äldre kvinna men, det borde finnas andra bättre röstalternativ.Tack för att jag fick en varning - det blir ingen DVD med La Rondine i mitt bibliotek!”
Kerstin O

”Hej och tack!
Tack Per Feltzin för din underbara och spännande berättelse om Händels Watermusic! Tänk om man fått vara med på den vattenfesten!
Ska efterlyssna på de olika orkestrarna. Jordi Savalls var mycket bra. Pigg och välljudande. Själv har jag en inspelning med Marriner och Academy of St Martin-in-the-Fields från 1972, som jag ska jämföra med.”
Barbro E

”Hej, och tack för ett som vanligt intressant program, med en panel i högform, som både hyllar och slår ihjäl med samma varma själ. Snälla, se till att programserien om Sjostakovitj som sändes för ett par år sedan kommer i repris. Musikhistoria i högklass. Och tack för de superba vägvisarna Curt Carlsson och Lars Sjöberg! Nu kan höstregnen komma!”
Jan E

”Fartein Valen: klart underskattad tonsättare. Violinkonserten! Man bara GRÅTER! (den finns på min 10-i-topp-lista över bästa violinkonserter.) P.S. Men Brahms ska ju VARA byspelman! (i alla fall här)”
Inga-Stina W

”Hej CD-revyn!
Tack för ett underhållande och lärorikt program. Mitt förslag till vägvisaren är Stravinskys Jeu de cartes!”
mvh Lars S

”Hej!
Nej, jag håller inte med riktigt om att Beethovensjuan med Fischer skulle vara värd 4 apparater. I den absolut formidabla konkurrensen idag försvinner den. OK, det är inget fel på den, både ljud- och spelmässigt, men kära nån, det finns sisådär femton, tjugo till som är minst lika fina. Tufft, men så är det. 3 apparater blir det för min del.
Det måste till mer om Fischer ska hävda sig.”
Lars W

”Hej!
Lyssna på Eugen Jochums mono inspelning från 1952 med BPO (Berlins filharmoniker) på DG av Beethoven symf. nr 7.
Det är mycket njutbart.”
mvh Michael B

”Hej
Beethovens sjua med Fischer, bra tolkning förvisso. Men är den inte lite laid-back, lite musikalisk soireé mer än en våldsam urladdning? Carlos Kleibers version på ORFEO (inte DG) är motsatsen, där låter det som livet står på spel. Fischer tenderar till att göra den till underhållsningsmusik. Jag hörde Rattles version i Stockholm för ett par veckor sedan. Det var oförglömligt! Tack för trevliga program - igen!”
Bästa, Björn

”Hej!
Jag tycker panelen var lite njugga emot Saint-Saëns. OK, Hough och Ciccolini (gammal favorit) är strået vassare, så det blir 4 radioapparater för min del. Däremot har jag lite problem med Perahia som jag tycker har svårt att bottna. Han börjar bra i den fjärde, men tappar efter hand (4). Den skiva jag tyckte bäst om i lördags var Richard Strauss. Anja Harteros var helt enkelt fantastisk! Högsta betyg (5). Beträffande Alpsymfonin är jag helt enig att den liksom Perahia inte bottnar riktigt.”
Leif V

”Hej, Jag skulle så gärna vilja höra dagens (17 maj) Vägvisaren igen om Lars-Erik Larsson. Går det i repris, eller kan jag hitta det på webben?”
Med bästa hälsningar, Marie F
(Hej Marie! Alla våra program finns för efterlyssning på vår hemsida 30 dagar efter sändningsdag. Leta efter 17 maj i 30-dagarsarkivet här uppe till höger! hälsar redaktionen)

”Hej å tack för ypperligt program!
Min favoritsymfoni är förmodligen Bruckners 8:e. Nu undrar jag om vägvisarna kan ta sig an den och tipsa om bästa tillgängliga inspelningen enligt dem. Om detta hörsammas önskar jag ett meddelande så jag ej missar programmet.”
Mvh Pär W

”I det pågående programmet (17/5 red anm.) undrade en i panelen om Tormis musik spelats in av en svensk kör. Svaret är Svanholm Singers, en Lundakör grundad av Eva Bohlin och numera under ledning av Sofia Söderberg. Tonsättaren var själv med och deltog i en av deras konserter 2007 (han spelade trumma!)”
David W

”Hej, synpunkter på Schönberg/Sibelius:
Jag är enig med panelen. Man köper den här skivan för Schönberg, men nu råkar hon ju göra en riktigt fin tolkning av Sibelius, som inte är alldeles lätt. Men jösses.....konkurrensen är mördande! Hon försvinner i mängden! Annars. i likhet med Kati, är jag ingen Hahn-fan, men får ett erkännande i och med denna skiva. Rätt ska vara rätt.”
Lars W

”Hej allihopa,
Händels och Telemanns ’Vattenmusik’ tycker jag borde vara med i ett musikbibliotek.
I Telemanns ’Hamburger Ebb und Flut’ kommer ju signaturen till den numera nedlagda Önskekonserten.
Jag tycker Musica Antica Köln med Reinhard Göbel är bäst, vore kul att höra vad vägvisaren tycker.”
Bästa hälsningar från Barbro E

”Hej,
och stort TACK för en rolig och intressant upplevelse med vägvisaren (Satie) idag! Intressant är ju också hur medvetandet spelar mellan förväntning och det man får - och hur besvikelse kan vändas till intresse och nya upplevelser...
Sedan mitt mejl har jag ju lyssnat många gånger till Thibaudets tolkning och funnit nya värden, men skall nu också efter Per Feltzins genomgång inhandla Pascal Rogés tolkningar.
Än en gång vill jag ge beröm för ett program som i inspiration, spiritualitet och kunskapsspridning går utöver allt jag under ett långt P2 lyssnande - jag är född 1941 - har upplevt.
Hoppas innerligt att ni får fortsätta minst 10 år till...”
Med vänliga hälsningar, Björn S

”Tips:Vill gärna höra Dvoraks cellokonsert i Vägvisaren!”
Rozanna S

Hej!
En kommentar bara om Cimarosa. Det är inte bara ”Det hemliga äktenskapet” som spelas numera, utan även den korta ”Il maestro di capella”, som väl ibland kallas ett Intermezzo giocoso eller Aria buffa. Inte för att jag är speciellt förtjust i Cimarosa, men Il maestro är faktiskt rätt så rolig, och jag har den på LP. Dessutom hörde/såg jag den som barn i Örebro konserthus (med Arne Tyrén?) i mitten på 60-talet, och den ska nog helst ses. Det var mycket roligt när basen ideligen gnällde på en hornist som till slut tröttnade och plockade ihop sina noter för att gå, då ”maestron” plötsligt ändrade inställning förklarade hornisten oumbärlig.”
Mvh Erik L

”Hej och stort tack för ett utmärkt program som jag lyssnar till varje lördag. Per Feltzin efterlyste i lördags en inspelning av Le Nuits d’été med blandade solister, och det finns faktiskt en som är alldeles utmärkt. Den är ursprungligen utgiven 1990 på Erato Musifrance, och sedermera återutgiven på Warner Classics (lågpris). John Elliot Gardiner dirigerar Orchestre de ĹOpera de Lyon, och solisterna är Catherine Robbins och Diana Montague mezzosoparaner, Gilles Cachemaille baryton och Howard Crook tenor. CDn heter Berlioz melodies, och innehåller förutom Le Nuits ytterligare en del sånger. Inspelningen är högst rekommendabel.”
Hälsningar Leo A

”Tips: Jag har just kommit hem efter att hört Messiaens Turangalîlasymfoni för första gången (Sthlms konserthus 17/4) och undrar om det inte är dags för Messiaen i CD-revyn. Kanske Turangalîlasymfonin vore något för Vägvisaren? ”
Per Anders O

”Hej!
Tack för ett bra program! Det är ni som håller upp något slags kvalitetsutbud i denna värld av radio- och tv-kanaler som översvämmas av populärkultur och kommersiella intressen. Hoppas ni kan hålla näsan över vattnet många år framöver också...!”

Lars J

”Vilket underbart program!!
Man tror nästan att man är musikalisk, eller rättare sagt, kan bli! Men varför låter kvinnan i programmet så affekterad? Det händer, att röster i radio låter just så tillkämpat nonchalanta. Nog vore det bättre om det fick lov att höras att de inte är helt avspända, rentav är en aning nervösa, eller åtminstone hedrade av att ’få vara med’.”

Bästa hälsningar
en radionjutare i flanellen, Maria T

”Hej på er i CD-revyn.
Först och främst måste jag klaga lite på er. Man får ju absolut inget trädgårdsarbete gjort på lördagsförmiddagar på grund av ert absolut perfekta program. Det är inte heller särskilt socialt av pappa att stänga in sig med er. Tack och lov vaknar övriga familjen hyfsat sent. Hundarna får ju även de vänta, åtminstone tills jag hittar en bärbar FM-radio med BRA! ljudkvalitet. Summan av kardemumman - tack för underbart bra starter på helgen.”

Michael K

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".