1 av 13
2 av 13
3 av 13
4 av 13
5 av 13
6 av 13
7 av 13
8 av 13
9 av 13
10 av 13
11 av 13
12 av 13
13 av 13

Detta hände i CD-revyn söndag 15 november

I panelen Maria Lindal, Andreas Hanson och Boel Adler som tillsammans med programledaren Johan Korssell lyssnade på och betygsatte följande skivor:

GRAZYNA BACEWICZ
Violinkonserter 1, 3 och 7
Joanna Kurkowicz, violin
Polska radions symfoniorkester
Dirigent: Lukasz Borowicz
Chandos CHAN10533
Betyg:
(Boel 5, Andreas 5, Maria 5, Johan 5)
Violinkonserterna av Grazyna Bacewicz blev veckans toppnotering med betyget 5 från samtliga i panelen och sist i programmet hörde vi första satsen ur Violinkonsert nr 7. Dessutom är skivan med och tävlar om att bli årets skiva i CD-revyns nyårsrevy.

ERIK SATIE
Pianomusik för två- och fyrhändigt piano
Katia och Marielle Labeque
KML 1120
Betyg:
(Boel 5, Andreas 5, Maria 3, Johan 3)


FELIX MENDELSSOHN
Mendelssohn Discoveries
Gewandhausorkestern, Leipzig
Dirigent: Riccardo Chailly
DECCA 478 1525
Betyg:
(Boel 2, Andreas 3, Maria 3, Johan 5)


MARCELO ÁLVAREZ
The Verdi Tenor - arior ur operor av Giuseppe Verdi
Giuseppe Verdis kör och symfoniorkester, Milano
Dirigent: Daniel Oren
DECCA 478 1442
Betyg:
(Boel 3, Andreas 4, Maria 2, Johan 3)


Övriga nämnda och rekommenderade skivor:
Bacewizc: Violinsonaterna med Joanna Kurkowicz på Chandos.
Satie: Aldo Ciccolini på EMI, Olof Höjer på Swedish Society och Pascal Rogé på DECCA.
Mendelssohn: Symfoni nr 2 med Riccardo Chailly och Gewandhausorkester på DECCA, från Chaillys installationskonsert år 2005.

Vägvisare Per Feltzin visade vägen till de intressantaste inspelningarna av Marc-Antoine Charpentiers Te Deum H. 146. och vinnaren blev:

Jean Tubéry med Les Agrémens och Namurs kammarkör på Ricercar (RIC 245), inspelad 2004. Solisterna var sopranen Claire Lefilliatre, countertenoren Francois-Nicolas Geslot, tenoren Bruno Boterf och basen Jean-Claude Sarragosse. 

Vägvisaren var också mycket glad i William Christie och Les Arts Florissants tolkning på Harmonia Mundi. (HMC 901298 eller HMG 501298), inspelad 1988.

Andra tolkningar som vi fick höra Louis Martini och Pasdelouporkestern på Erato, Louis Martini och Jean-Francois Paillardorkester på Erato, Mark Minkowski på Archiv, Myung-Wung Chung och Santa Cecilia orkestern på Deutsche Grammophon, Herve Niquet och Le Concert Spirituel på Glossa, Academy of St Martin in the Fields ledda av Philip Ledger på EMI, Aradia Ensemble under ledning av Kevin Mallon på Naxos och dirigenten Martin Gester med Le Parlement de Musique på Opus111.

CD-revyaktuella Grazyna Bacewiczs musik kommer i ett raskt flöde på skiva. Här en utgåva på brittiska Hyperion med musik för stråkorkester. 
 

Den tyske dirigenten Markus Stenz har spelat in Mahlers Symfoni nr 5 med Gürzenichorkestern i Köln, orkestern som Mahler själv dirigerade i uruppförandet av sin femte symfoni. Inspelningen av femman markerar början på den kompletta cykel Mahlersymfonier Stenz har för avsikt att spela in på Oehms Classics.

Till sist Bryn Terfel som släpper ett nytt album på Deutsche Grammophon som så småningom kommer behandlas i CD-revyn. ”Bad boys” heter skivan och Terfel sjunger här tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Paul Daniel, musik som spänner från Mozart till Sondheim.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".