1 av 8
2 av 8
3 av 8
4 av 8
5 av 8
6 av 8
7 av 8
8 av 8

Detta hände i CD-revyn i P2 söndag 3 oktober

I panelen Maria Lindal, Boel Adler och David Björkman som tillsammans med programledaren Johan Korssell diskuterade och betygsatte följande skivor:

SONG OF THE NIGHT
Karol Szymanowskis Symfoni nr 3 & Violinkonsert
Steve Davislim, tenor & Christian Tetzlaff, violin
Wiens filharmoniker & Wiens Singverein
Pierre Boulez, dirigent
DG 289 477 87716
Betyg: (Maria 5, Boel 5, David 5, Johan 5)
SONG OF THE NIGHT blev veckans toppnotering och sist i programmet spelades Karol Szymanowskis Symfoni nr 3, slutet av sista satsen

JOHANN SEBASTIAN BACH
Soloviolinsonater och partitor
Isabelle Faust, violin
HARMONINA MUNDI HMC 902059
Betyg: (Maria 4, Boel 5, David 5, Johan 4)

ERNST KRENEK
Verk för kör, bl a sex motetter till texter av Franz Kafka, samt Kreneks bearbetning av Monteverdis Sestina
RIAS kammarkör & Hans-Christoph Rademann, dirigent
HARMONIA MUNDI HMC 902049
Betyg: (Maria 5, Boel 4, David 4, Johan 4)

MOZART – PIANOKONSERTER
Pianokonsert nr 20 i d-moll &nr 27 i B-dur
Jevgenij Kissin, piano
Kremerata Baltica
EMI 50999 6 26645 2 3
Betyg: (Maria 4, Boel 4, David 4, Johan 4)


Andra nämnda & rekommenderade inspelningar:
Jevgenij Kissins inspelning av Sergej Prokofjevs Pianokonserter nr 1 & nr 3 med Claudio Abbado och Berlins filharmoniker på DG samt hans RCA-inspelning med pianosonater av Franz Schubert och Franz Liszt. Rekommenderades gjorde Mozarts pianokonserter med Jos van Immerseel och Anima Aeterna på CHANNEL CLASSICS; men också inspelningar med Murray Perahia på SONY och med Clara Haskil på bl a AUDITE.
RIAS kammarkör har tillsammans med Marcus Creed spelat in Jeremias klagovisor av Ernst Krenek på HARMONIA MUNDI.
Isabelle Fausts inspelningar av Bohuslav Martinus violinkonsert på HARMONIA MUNDI och Bartoks soloviolinsonat, samt nyligen inspelningen av Beethovens samtliga violinsonater tillsammans med Alexander Melnikov.
Mer eller mindre kompletta inspelningar av Bachs verk för soloviolin med Julia Fischer på PENTATONE, Alina Ibragimova på HYPERION och Sergej Chatj atrjan på NAÏVE.
Enligt Maria Lindal mer spännande inspelningar med Nathan Milstein på DG, Sergiu Luca på NONESUCH samt med Thomas Zehetmair. David Björkman har tidigare haft Christian Tetzlaff som Bach-favorit, en inspelning på VIRGIN CLASSICS.
Simon Rattles inspelningar av Karol Szymanowskis violinkonsert och tredje symfonin, båda på EMI.
Vägvisare Lars Sjöberg visade på de intressantaste inspelningarna av Ludwig van Beethovens Symfoni nr 6, Pastoralsymfonin – och han rekommenderar


Svenska Kammarorkestern och Thomas Dausgaard
på SIMAX (PSC 1184)

Vägvisaren lät oss också lyssna till:
Soundtracket till Fantasia med Philadelphiaorkestern & Leopold Stokowski på EMI; liksom
Philadelphiaorkestern och Riccardo Muti på ANGEL, Berlins filharmoniker och Wilhelm Furtwängler på EREMITAGE, Wiens filharmoniker och Simon Rattle på EMI, Nikolaus Harnoncourt och Europas kammarorkester på TELDEC, Berlins filharmoniker och Herbert von Karajan på DG, Münchens filharmoniker och Sergiu Celibidache på EMI samt Tafelmusik och Bruno Weil på ANALEKTA.

Vi hörde utdrag från en CD med violinsonater av och i bearbetning av Robert Schumann på HARMONIA MUNDI; Daniel Sepec och Andreas Staier spelar.
Dessutom Olli Mustonen som solist i Ottorino Respighis ”Concerto in modo misolidio” med Sakari Oramo och Finska radiosymfonikerna på ONDINE.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".