Kaleidoskopiska serenader och wagnerianska symfonier

I panelen Boel Adler, Hanna Höglund och Tony Lundman som tillsammans med programledaren Johan Korssell diskuterade och betygsatte följande skivor. Veckans toppnotering blev Mark Padmores insjungning av två Britten-sångcykler (Serenad och Nocturne) och kantaten Dies natalis av Gerald Finzi. Sist i programmet spelades Below the thunders of the upper deep ur Brittens Nocturne. BENJAMIN BRITTEN - GERALD FINZIBritten: Serenaden för tenor och horn & stråkar. NocturneFinzi: Dies natalisMark Padmore, tenorStephen Bell, hornBritten SinfoniaDir. Jacqueline ShaveHarmonia mundi HMU 807552Betyg: Boel 3, Tony 5, Hanna 4, Johan 5

TOBIAS BROSTRÖM
Kaléidoscope
Pianokonsert, «Belle époque»
Kaléidoscope. Violinkonsert
Transit Underground. Lucernaris, trumpetkonsert
Per Tengstrand, piano. Karen Gomyo, violin. Håkan Hardenberger, trumpet.
Gävle symfoniorkester
Dir. Johannes Gustavsson
Swedish Society SSACD 1145
Betyg:
Boel 5, Tony 3, Hanna 3, Johan 4

SERGEJ RACHMANINOV
Symfoni nr 3 a-moll
Paganinirapsodin.
Jevgenij Sudbin, piano
Singapors symfoniorkester
Dir. Lan Shui
BIS  BIS-SACD 1988
Betyg:
Boel 3, Tony 3, Hanna 3, Johan

RICHARD WAGNER
Två symfonier C- och E-dur. Uvertyren till Rienzi
Huldigungsmarsch Ess-dur. Kejsarmarsch
Skotska nationalorkestern
Dir. Neeme Järvi
Chandos CHSA 5097
Betyg:
Boel 2, Tony 3, Hanna 3, Johan 3

Vägvisaren Per Feltzin leder oss till den mest intressanta inspelningen av Mahlers Rückertlieder.

Han rekommenderar till slut den äldre inspelningen med Janet Baker, New Philharmonia Ochestra och John Barbirolli på EMI från 1969.

Mycket tätt följd av den modernare versionen (från 1996) med Anne Sofie von Otter, Nordtyska radions symfoniorkester och John Eliot Gardiner på DG (=”Köp båda!”).

Vill man ha baryton-pianoversionen av verket rekommenderar  vägvisaren Christian Gerhaher med Gerold Huber vid pianot på RCA.

Vägvisaren lät oss också lyssna till:
Dietrich Fischer-Dieskau
med Daniel Barenboim på EMI,
Katarina Karnéus med Göteborgs symfoniker under Susanna Mälki på BIS,
mezzosopranen Frederica von Stade med Andrew Davies på Sony,
Violeta Urmana och Pierre Boulez på DG.

Andra nämnda och rekommenderade inspelningar:

  • I diskussionen av Wagners ungdomssymfonier framhölls de befintliga ”symfoniska synteserna” av olika Wagneroperor arrangerade av Henk de Vlieger. De finns redan inspelade i samma serie på Chandos med Neeme Järvi och Royal Scottish - Mästersångarna, Tristan och Isolde Ringen och Parsifal som vi till och med hade uppe i CD-revyn.
  • Bra att veta om de båda verken på Rachmaninovskivan är att de uruppfördes på 1930-talet av Leopold Stokowski och Philadelphiaorkestern. När det gäller Sergej Rachmaninovs 3:e symfoni nämnes naturligtvis de båda andra nya inspelningarna med Gianandrea Noseda på Chandos och Vasilij Petrenko på EMI, båda diskuterade i CD-revyn. En annan jämförelse som nämndes var Mariss Jansons och S:t Peterburgfilharmonikerna på EMI. När panelen kom över till pianisten Jevgenij Sudbin framhölls såklart hans Haydnskiva på BIS som blev en av 2010 års totalfemmor i CD-revyn; kort nämndes även hans övriga Rachmaninovinspelningar på BIS.
    Efter Sudbin återgick diskussionen till Rachmaninovs 3:e symfoni, en favorit som då nämndes var Paavo Berglund och Stockholms filharmoniska orkester LP på RCA.
  • I fråga om Britten- och Finziskivan med Mark Padmore nämndes Padmores tidigare inspelning av Schubertsånger på Harmonia mundi, hans Britten-Finzi-Tippett skiva på Hyperion med Roger Vignoles. Andra jämförelser som görs är Ian Bostridges insjungningar av Brittens tre stora sångcykler tillsammans med Berlinfilharmonikerna och Simon Rattle på EMI. Den naturliga utgångspunkt är annars Peter Pears och Benjamins Brittens egna inspelningar (med hornisten Barry Tuckwell) och Londons symfoniorkester på DECCA. 

Svepet:
B Tommy Anderssons nya skiva på Sterling med Norrlandsoperans orkester. Här finns hans två nyare verk The Garden of Delights och Warriors. B Tommy Andersson dirigerar själv.

Fråga