1 av 9
2 av 9
3 av 9
4 av 9
5 av 9
6 av 9
7 av 9
8 av 9
9 av 9

Barenboims Bruckner bedårar

I panelen Maria Lindal, Bengt Forsberg och Boel Adler som tillsammans med programledaren Johan Korssell diskuterade och betygsatte.

Veckans toppnotering blev Bruckners 7:e symfoni med Daniel Barenboim och Staatskapelle, Berlin på DG. Till slut hörde vi början av första satsen.

ANTON BRUCKNER
Symfoni nr 7 E-dur
Staatskapelle Berlin,
Dir. Daniel Barenboim
DGG 479 0320
Betyg:
Boel 5, Bengt 5, Maria 5, Johan 4

EDWARD ELGAR
Cellokonserten. Introduktion och allegro för stråkkvartett och stråkorkester.
Elegi f stråkar. Pomp and circumstances nr 1-5
Paul Watkins, cello
BBC Philharmonic
Dir. Andrew Davis
Chandos CHAN10709
Betyg:
Boel 4, Bengt 4, Maria 4, Johan 4

LOS PAJAROS PERDIDOS
Sydamerikanska sånger och danser
Philippe Jaroussky, countertenor och andra sångare
L'Arpeggiata
Dir. Christina Pluhar
Virgin Classics 50999 0709502
Betyg:
Boel 3, Bengt 4, Maria 4, Johan 4

ERICH WOLFGANG KORNGOLD
Stråksextett och Pianokvintett
Doric-kvartetten, Jennifer Stumm, viola
Bartholomew LaFollette, cello, Kathryn Stott, piano
Chandos - CHAN10707
Betyg:
Boel 3, Bengt 3, Maria 3, Johan 4

Vägvisaren Per Feltzin leder oss till den mest intressanta inspelningen av Palestrinas Marcellusmässa. Han rekommenderar  inspelningen med The Tallis Scholars från 2005 på Gimell.

Vägvisaren lät oss också lyssna till inspelningen med:
The Tallis Scholars dirigerade av Peter Phillips 1994 (live) och 1980 (båda på Gimell),
Hägerstens Motettkör ledda av Ingemar Månsson (Nosag),
Köpenhamns Gosskör ledda av Ebbe Munk (Danica) och
Pro Cantione Antiqua dirigerade av Mark Brown (IMP).

Andra nämnda och rekommenderade inspelningar:
Barenboims två tidigare kompletta cykler av tonsättarens symfonier med Chicagos symfoniorkester på DG och på 90-talet med Berlinfilharmonikerna utgivet av Teldec.
Överhuvudtaget spelas det just nu in mer Bruckner på skiva än någonsin tidigare med nya förmågor som Jaap van Zweden (Octavia Records), Simone Young (Oehms Classics) och Yannick Nezet-Seguin (Atma Disques); och när det gäller den sjunde symfonin i synnerhet: Riccardo Chailly med Tyska symfoniorkestern på DECCA, Karajans sista inspelning i Wien på DG, Herbert Blomstedt med Staatskapelle Dresden på Denon och Bernard Haitink och Chicagos symfoniorkester på CSO Resound. 
Erich Wolfgang Korngold citerar sina egna Avskedsånger i andra satsen av sin Pianokvintett. Dessa finns inspelade med Anne Sofie von Otter och Bengt Forsberg på dubbel-CD:n Rendezvous with Korngold på DG (1998). På samma album medverkar Bengt Forsberg även i pianokvintetten.
Doric-kvartettens inspelning av Schumanns stråkkvartetter (också på Chandos) som vi diskuterade i höstas i CD-revyn. 
Ensemblen L'arpeggiata och deras ledare, den österrikiska lutenisten Christina Pluhar, har tidigare gjort en improvisatorisk tolkning av Monteverdis Mariavesper och spelat i en skiva med delvis ”jazzifierade” Monteverdi-arior under namnet Teatro d'Amore (båda på Virgin).
Jacqueline du Prés legendariska 60-tals tolkning av Elgars Cellokonsert med Barbirolli på EMI är en given utgångspunkt. En annan referens kan vara Yo-Yo Ma (blivande Polaprismottagare!) med Londons symfoniorkester och André Previn på SONY. En svensk cellist som bör nämnas är Mats Lidström som spelade in konserten med Londons symfoniorkester och Andrew Litton 1997 på Astrion. Paul Watkins har även spelat in Brittens Cellosymfoni (Chandos 2011). Rörande ense är panelen om storheten i John Barbirollis tolkning av Introduktion och Allegro för stråkkvartett och stråkorkester på EMI.

Svepet:
Brahms Ein deutsches Requiem
med John Eliot Gardiner, Monteverdikören och Revolutionens och romantikens orkester på Soli Deo Gloria

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista