1 av 9
2 av 9
3 av 9
4 av 9
5 av 9
6 av 9
7 av 9
8 av 9
9 av 9

Richard Strauss kastar ingen skugga över CD-revyn

I panelen Bengt Forsberg, Camilla Lundberg och Tony Lundman som tillsammans med programledaren Johan Korssell diskuterade och betygsatte följande skivor:

Veckans toppnotering blev den 2:a Alfredo Casella-skivan på Chandos med Gianandrea Noseda och BBC:s filharmoniker. Till slut hörde vi finalen ur de Symfoniska fragmenten ur hans opera ”La donna serpente”.

ALFREDO CASELLA
Orkestermusik 2. Konsert för orkester. A notte alta
Symfoniska fragment ur ”La donna serpente”
Martin Roscoe, piano
BBC:s filharmonikerna
Dir. Gianandrea Noseda
CHANDOS CHAN 10712
Betyg:
Camilla 4, Tony 3, Bengt 4, Johan 5

SOUNDS OF THE 30s
Musik av Maurice Ravel, Igor Stravinsky,
Kurt Weill och Victor de Sabata
Stefano Bollani, piano
Gewandhausorkestern, Leipzig
Dir. Riccardo Chailly
DECCA 476 4832
Betyg:
Camilla 4, Tony 4, Bengt 4, Johan 4

RICHARD STRAUSS
Die Frau ohne Schatten – Kvinnan utan skugga på DVD
Stephen Gould, Anne Schwanewilms, Evelyn Herlitzius,
Michaela Schuster, Wolfgang Koch m.fl
Wiens filharmoniska kör och orkester
Dir. Christian Thielemann
Regi: Christoph Loy
OPUS ARTE OA 1072 D
Betyg:
Camilla 4, Tony 4, Bengt 3, Johan 4

JOSEPH MARTIN KRAUS
Violakonserter
David Aaron Carpenter, viola
Riita Pesola, cello
Tapiola sinfonietta
Konsertmästare: Janne Nisonen
ONDINE  ODE 1193-2
Betyg:
Camilla 3, Tony 2, Bengt 2, Johan 3

Vägvisaren Per Feltzin leder oss till den mest intressanta inspelningen av ”Den listiga lilla räven” av Leoš Janáček. Han rekommenderar inspelningen med Vaclav Neumann och Tjeckiska filharmonin på Supraphon (1979) med alternativet Charles Mackerras och Wiens filharmoniker  på Decca.
Vägvisaren lät oss också lyssna till inspelningar med:

Bohumil Gregor och Prags Nationalorkester (Supraphon),
Simon Rattle och Covent Garden-operans orkester (EMI) samt
Vladimir Fedosejev och Wiens symfoniker (ORF/VMS).

Andra nämnda och rekommenderade inspelningar:
Stefano Bollani och Riccardo Chaillys tidigare Gershwin-skiva (Rhapsody in blue etc) på DECCA.
När det gäller Ravels pianokonsert nämndes som viktiga referens Marta Argerich på DG.
Intresset för Alfredo Casellas musik har vuxit stort de senaste två åren. Det finns till och med två parallella inspelningsserier på Naxos och Chandos respektive. Naxos har spelat in Symfoni nr 1-3 + A notte alta (med pianisten You Son Hee) med Francesco La Vecchia och Roms symfoniorkester; Chandos har spelat in hans 2:a symfoni + Scarlattiana samt dagens CD-revyplatta med Gianandrea Noseda och BBC:s filharmoniska orkester.
När det gäller Kraus: Det finns, så vitt vi vet, inga tidigare inspelningar av de tre violakonserterna av Kraus/Hofstetter, men CD-revyns redaktion går vidare med frågan.
Altviolinisten David Aaron Carpenter har redan spelat in Elgars cellokonsert i arrangemang för viola och Alfred Schnittkes Cellokonsert på Ondine (2009) samt Berlioz Harold i Italien och Nicoló Paganinis violasonat, likaså på Ondine (2011).
När det gäller DVD:n med ”Die Frau ohne Schatten” av Richard Strauss är den naturliga utgångspunkten Karl Böhms inspelning med Wienfilharmonikerna från 1955. Detta eftersom regissören Christoph Loy låter sin DVD-operauppsättning handla om, avbilda eller ”vara” just denna legendariska inspelning. Övriga inspelningar som nämnes i diskussionen är Georg Soltis inspelning med Wiens filharmoniker på DECCA och Wolfgang Sawallisch med Bayerska Radions symfoniorkester och Cheryl Studer m. fl på EMI.

Svepet:
Från en ny BIS-skiva med svenska 1800-tals sånger hörde vi Den slumrande kärleken av Adolf Fredrik Lindblad. Anne Sofie von Otter, mezzo och Bengt Forsberg, piano.
Dessutom blickade Johan snabbt mot den kommande hösten när CD-revyn ska ta upp Sjostakovitjs nyligen hittade Prolog till den påbörjade med aldrig avslutade operan Orango och fjärde symfonin med Los Angeles filharmoniker och Esa-Pekka Salonen på DG samt Bruckners nionde symfoni i en EMI-inspelning med den rekonstruerade finalsatsen där Berlins filharmoniker spelar under Simon Rattles ledning

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista