Fyra skivor att se fram emot

Detta är skivorna du inte får missa i vår

Skivåret 2016 är fortfarande i sin linda. Egentligen ser jag mest fram emot överraskningarna, men visst finns det en hel del skivor som jag vet är på gång och verkligen längtar efter.

1. Szymanowskis Kung Roger med Sir Antonio Pappano (dvd)

Redan nu i dagarna får jag chansen att fördjupa mig i en extremt aptitretande  dvd-inspelning av Karól Szymanowskis enda opera ”Kung Roger”, ett verk där mörker och ljus blandas på en hänförande sätt. Inspelningen gjordes förra året på Covent Garden i London. Danske regissören Kasper Bech Holtens uppsättning av verket var den första i England på fyrtio år, och det lilla jag hittills sett ser sceniskt mycket lovande ut. Men det är nog dirigenten Sir Antonio Pappano som mest får mig att längta efter den här dvd:n. Få dirigenter idag lyckas så till den grad kombinera noggrant musikaliskt detaljarbete med teatral in- och utlevelse.

2. Debussys Pelléas och Melisande med Sir Simon Rattle och LSO

Ett annat sensuellt och mystiskt klingande mästerverk är Claude Debussys enda opera ”Pelléas et Melisande” som jag genom åren har blivit mer och mer besatt av. Och musiken i Pelléas och Melisande är så suggestiv i sig själv att jag faktiskt föredrar att höra den på CD. I januari hade jag möjligheten att höra den live ”semi-staged” med Londons symfoniorkester och Sir Simon Rattle, en intensivt njutbar upplevelse med därtill superba sångare som Magdalena Kozena, Christan Gerhaher och Gerald Finley. Londons symfoniorkester har annonserat att de ska släppa framförandet på den egna CD-etiketten LSO Live. Jag kan knappt bärga mig!

3. Någonting av Dutilleux!

2016 ser ut att bli ett lovande år även för en annan fransk mästare, Henri Dutilleux som skulle ha fyllt 100 i år (men gick bort 2013). Hoppas verkligen på fler inspelningar av hans musik så att vi kan uppmärksamma Dutilleux i CD-revyn.

4. Janine Jansen spelar Brahms och Bartók

Sist, men inte minst längtar jag efter violinisten Janine Jansens nya skiva där hon är solist i både Brahms violinkonsert och Béla Bartóks första violinkonsert. Jansens sparringpartner den här gången är Sir Antonio Pappano.

Vilket skivsläpp längtar du efter? Diskutera med oss på P2:s facebooksida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".