Foto: Hasse Holmberg / TT

Tabakovas 'Such different paths'

Livet tar olika vägar, men man kan alltid mötas igen.

I musiken så vill man ju gärna känna igen sig, fast samtidigt upptäcka nytt.

De tonsättare som lyckas förena det där, skriva ny musik men som känns välkommet bekant och kvickt hittar in i örat, brukar snabbt bli populära.

Till dom så lyckas forma det gamla på ett nytt sätt hör definitivt Dobrinka Tabakova som föddes 1980 i Bulgarien men som vuxit upp i England.

Vi ska höra en stråkseptett som hon skrivit för den fantastiska violinisten Janine Jansen – hon och flera andra av de medverkande var studiokompisar till Tabakova på konservatoriet i London.

Nu möts dom igen i septetten ’Such differnet paths’ där Jansen har sällskap av Julia-Maria Kretz,  Amihai Grosz, Maxim Rysanov, Torleif Thedéen, Boris Andrianov och Stace Watton.

Ja livet tar olika vägar, men man kan alltid mötas igen.

Dobrinka Tabakova: Such different paths (2008). Janine Jansen och Julia-Maria Kretz, violin, Amihai Grosz och Maxim Rysanov, viola, Torleif Thedéen och Boris Andrianov, cello, Stace Watton, kontrabas. ECM 2239.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista