Eugène Boudin (1824–1898)

d’Indys 'Strändernas poem'

”Till min kära fru Line”

Fransk musik som kanske lite orättvist har fått stå i skuggan av Ravel och Debussy.

Vincent d’Indy skrev ett verk när han var 70 år som låter som det är skrivet av en kanske hälften så ung människa. Och förklaringen den hittar man i försättsbladet.

”Till min kära fru Line.”

Han var förälskad.

D’Indy hade tio år tidigare förlorat sin första fru som han var gift med i 30 år, vilket han sörjde intensivt, men så en dag under första världskrigets bombningar av Paris så mötte han Caroline Janson på gatan. En ung vacker före detta pianostudent som han blev blixtförälskad i.

Synnerligen opassande tycket hans familj, men det struntade båda två i. De gifte sig och köpte ett hus på Rivieran där de tillbringade sina somrar.

Och det var semestrarna 1919 till 1921 som formade ’Strändernas poem’. Musik som nästan takt för takt beskriver de platsser och känslor dom upplevde.

Lugn och ljus, Glädjen i det djupt blå, Gröna horisonter och Oceanens mysterium 

Vincent d’Indy: Strändernas poem, symfonisk dikt (1921). Islands symfoniorkester. Dirigent: Rumon Gamba. Chandos CHAN 10660.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista