Francis Danby (1793–1861)

Tjajkovskijs 'Stormen'

Det blåser upp till storm…

Från Tjajkovskijs och Shakespeares pennor och i Claudio Abbados händer…

Peter Tjajkovskij: Stormen (Op 18). Berliner Philharmoniker & Claudio Abbado. DGG  453 496-2.

Peter Tjajkovskij har skrivit två verk som på svenska översätts till Stormen, men det är bara det ena som har med Shakespears pjäs att göra. På engelska The Storm respektive The Tempest, men på svenska blir det samma ord så det leder lätt till förvirring. 

Den här är den längre och den senare av de två, The Tempest, alltså Stormen efter Shakespears Stormen. Den är inte lika känd som Tjajkovskijs andra Shakespeareverk, Romeo och Julia, men den är upplagd på ungefär samma sätt med en programmusikalisk handling som följer dramats handling i stora drag. En 25 minuters sammanfattning av Shakespears Stormen.

Har du aldrig sett den så rekommenderar jag åtminstone en titt på Shakespearsällskapets hemsida. Där kan man förkovra sig i denna ondskefulla saga om trollkarlen Prospero, hans dotter Miranda och de skeppsbrutna.

Ikväll i Musik mot midnatt: Gustav Mahlers Symfoni nr 2 c-moll, "Uppståndelsen". Solister: Eteri Gvazava, sopran och Anna Larsson, alt. Kören Orfeon Donostiarra, San Sebastian. Luzernfestivalens orkester. Dirigent: Claudio Abbado.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista