Carl Reinecke (1824-1910)

Reineckes Flöjtkonsert

Långt efter sin tid - och varför inte?

Flöjten är ett av våra äldsta instrument, ändå så hör man inte så mycket av den nuförtiden. Det är sällan det spelas några flöjtkonserter. Jag funderade på det där häromdagen och insåg att det var ett tag sedan vi hörde nåt med flöjt. Det var väl Edouard du Puys Flöjtkonsert för ett par veckor sen, men det händer inte så ofta. 

Kanske är det för att det inte finns så många romantiska konserter kvar på repertoaren, om man jämför med violinen där Brahms, Tjajkovskij, Bruch och så vidare fortfarande är basmaten i våra konserthus. 

I flöjtrepertoaren finns två verk från den eran som jag tycker sticker ut, och det är Cécile Chaminades Concertino och det är Carl Reineckes Flöjtkonsert i D-dur. 

Nu är Reineckes faktiskt inte alls från den eran. Carl Reinecke som själv var en stor pianist var nämligen väldigt långt efter sin tid.    

1908 skrev han musiken och det är ju nästan samtida med Stravinskijs stora baletter, men här låter det mer som om musiken skulle vara skriven 1868.

Carl Reinecke: Flöjtkonsert D-dur. Solist: Emmanuel Pahud. Luxemburgs filharmoniska orkester. Dirigent: Emmanuel Krivine. Från luxemburgska radion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".