Hamlade lindar. Foto: Patrick Pleul / TT

Mahlers 'Lieder eines fahrenden Gesellen'

En vacker kärleksplåga som bygger på en självupplevd historia.

Det verkar vara barytonernas tid, dom kliver fram som stjärnor. Jag tänker på Peter Mattei och Bryn Terfel för att nämna några, och så Christian Gerhaher som ju besökte Berwaldhallen i förra veckan.

Den konserten ska vi få höra nu. Som vanligt under onsdagarna så beger vi oss en sväng till Berwaldhallen.

Och vi kommer att få höra Gerhaher sjunga Gustav Mahlers fyra kärlekssånger 'Lieder eines fahrenden Gesellen'. En vacker kärleksplåga som bygger på en självupplevd historia.  

Musiken har en hel del gemensamt med Mahlers första symfoni.

’När min älskling gifter sig’, heter första sången och handlar om att den älskade förlorats till en rival.

I andra sången ’Jag gick i morse genom fälten’ ger sig huvudpersonen ut på en glad morgonpromenad, men blir snabbt påmind om olyckan.

’Jag har en glödande kniv’ beskriver med metaforiska ord hur hans älskade satt en kniv i hjärtat på honom med sitt svek.

Och i den sista sången – ’De två blå ögonen’ – så går vår olycklige yngling ut i natten och finner ro under en lind, vilket är en välkänd romantisk metafor för döden. Därav sorgemarschtonerna som vi hör.

Gustav Mahler: Lieder eines fahrenden Gesellen (Des Knaben Wunderhorn). Konsert från Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester.  Solist: Christian Gerhaher, baryton. Dirigent: Daniel Harding.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista