Vítĕzslava Kaprálová 1935 (1915-1940)

Kaprálovás Sinfonietta

Blev bara tjugofem år men hann komponera 50 verk.

Det går fort att skapa en tradition och det går ganska fort att bryta mönster om man lägger manken till.

För fem år sen så studsade man nästan till om man råkade på ett verk skrivet av en kvinnlig kompositör, men för ett par år sedan bestämde P2 att göra något åt saken. Här i programmet har vi i, i stort sett, varje program ett verk av en kvinnlig tonsättare numera.

Och det har lett till många nya bra musikaliska möten och det handlar inte heller som nån kvoteringsfråga, tonsättarna står utmärkt för sig själva.

En stiftelse i Canada har spelat en mycket viktig roll. Vítĕzslava Kaprálová-föreningen.

Här hör vi av kvinnan som gett sällskapet sitt namn.

När Vítĕzslava Kaprálová dog bara tjugofem år gammal i Frankrike, så stod hon på tröskeln till en framgångsrik internationell karriär som kompositör och dirigent.

Under sitt alldeles för korta liv hann hon ändå komponera inte mindre än femtio verk som spelades av orkestrar över hela Europa och som prisades av kritikerna.

Vítĕzslava Kaprálová: Sinfonietta (1937). Brno-filharmonins orkester. Dirigent: František Jílek. Studio Matous MK 0049-2 011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".