Joseph och Amalie Joachim 1873.

Brahms Dubbelkonsert

En försoningsgåva.

Johannes Brahms och violinisten Joseph Joachim var mycket nära vänner, dom hade en ungkarlspakt och levde i musiken och genom musiken. Men så småningom gifte sig Joachim och han var patologiskt svartsjuk.

Han blev så småningom övertygad om att hans fru Amalie hade ett förhållande med deras förläggare Simrock och begärde skilsmässa.

Brahms höll inte med. Han ställde sig på Frau Joachims sida och skrev ett beklagande brev till henne, som hon visade upp som bevis inför domstol. Och de forna vännerna talade inte med varann på sex år efter det.

Men sommaren 1887 skrev Brahms ett vykort och undrade om inte Joseph skulle vara intresserad av att spela igenom en ny dubbelkonsert för fiol och cello som han höll på med. Så försonades dom även om det aldrig blev som förr.

Dubbelkonserten blev också Brahms sista stycke för orkester.

Johannes Brahms: Dubbelkonsert a-moll. Solister: Daniel Röhn, violin och Daniel Blendulf, cello. Kungliga filharmonikerna, Stockholm. Dirigent: Gustavo Dudamel. Konsert 2005, Stockholms konserthus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista