Foto: TT

Saties Stjärnornas son

Pjäsen sågades men musiken lever vidare.

Under en period sammarbetade Eric Satie med den franske mystikern Joseph-Aime Péladan, medlem av det hemliga ordenssällskap som grundades av Christian Rosencreutz och som förespråkade renässansens ideal och en idéhistoria med rötter i det gamla Egypten. 

Péladan skrev pjäsen ’Stjärnornas son’ och Satie skrev musiken. Men ingen av de stora teatrarna ville sätta upp pjäsen varpå Péladan startade sin egen teater. 

För att göra en lång historia kort så blev mottagandet en katastrof, kritikerna sågade verket och Péladans finansiär drog sej ur. 

Men – musiken levde vidare. 

Samarbetet mellan Péladan och Satie blev mycket kortvarigt. Till detta fanns säkert många orsaker men en var troligtvis att idealmusik enligt Péladan var Wagner medan Satie var uttalad antiwagnerian.

Akt 1: Den kalldeiska natten - Kallelsen. Akt 2: Invigningsriten - Det stora templets innersta rum. Akt 3: Besvärjelsen - Terrassen i Patesi Goudeaus palats. 

Erik Satie: Stjärnornas son. Roland Pöntinen, piano. BIS CD 877.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".