Ethel Smyth 1901. John Singer Sargent (1856–1925)

Smyths Serenad D-dur

Satt i fängelse för rätten att få göra sin röst hörd.

Ethel Smyth som föddes 1858 var en stridbar kvinna. Hon var med i suffragettrörelsen och skrev deras kampsång.

Hon satt i fängelse i två månader tillsammans med drygt hundra andra kvinnor som hörsammade uppmaningen att gå ut och slå sönder ett fönster hos alla parlamentsledamöter som röstade mot kvinnlig rösträtt...

Två år av sitt liv ägnade hon den kampen, i stort sett alla andra ägnade hon åt musik, men hon gick sin egen väg där också. Hennes musik låter inte som Elgars eller Vaughn Williams eller någon annan landsmans. Den är hennes egen.

Hon såg sej själv som seriös tonsättare och hon var inte ensam om det. Så tyckte även Brahms, Grieg, Clara Schumann och Tjajkovskij bland andra.

Så här skrev Tjajkovskij:
Miss Smyth är en av få kvinnor som på allvar kan övervägas åstadkomma något riktigt värdefullt inom fältet av musikskapande.  Hon har studerat teori och komposition och har skrivit ett antal intressanta verk.

Han konstaterar också att hon såklart, hon är ju engelskkvinna, har sina egenheter.

Först det första en liten pigg hund, 
för det andra ett intresse för jakt,
och för det tredje – en intensiv passion för  Brahms.

Vem kan klandra henne?

Vi ska höra ett av hennes tidiga verk, en serenad i D-dur, och när det uppfördes 1890 blev det väl mottaget – av både publik och kritiker.

Ethel Smyth: Serenad D-dur. BBC:s filharmoniker, Manchester. Dirigent: Odaline de la Martinez. Chandos CHAN 9449.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista