Laurent de La Hyre (1606–1656)

de Rossi ur Sankt Alexius och Abrahams offer

En av dom som efterlämnat mest musik, men som vi kanske vet minst om...

Det fanns gott om kvinnor som skrev musik i den era som Vivaldi verkade, det vill säga italienska barocken. En av dom som efterlämnat mest musik, men som vi kanske vet minst om är Camilla de Rossi.

Vi hörde hennes oratorium till Den heliga Beatrice d’Este vid årsskiftet och då berättade jag också hur lite vi faktiskt vet om denna barocktonsättare.

Inte mycket mer än att hon var medborgare i Rom hon signerade nämligen sin musik med ’Romana’, samt att oratoriet var signerat år 1707.

Jag vet inte mycket mer om henne idag. Tyvärr finns i princip inget skrivet – som jag kan hitta i alla fall.

Det vi kan veta är vad hon inte gjorde, hon fick inte göra sina manliga kollegor sällskap med hos kardinalerna och påven.

Vi ska höra tre utdrag ur två av hennes oratorier Sankt Alexius och Abrahams offer.

Det börjar med den helige Alexius som plötsligt ger sej ut i öknen, han lämnar sitt eget bröllop – för att lida och be. Vi hör den han lämnade kvar efter sej, nämligen den övergivna bruden.

Och Abrahams offer handlar ju då såklart om Abraham som prövas av Gud, han måste offra sin son Isak.

Och mellan detta en sinfonia.

Camilla de Rossi: ur Sankt Alexius och Abrahams offer. Hanna Husáhr, Anna Grevelius, Fredrik Bock, Fredrik Malmberg, Sveriges Radios Symfoniorkester & Jonathan Cohen.
Konsert 6/2 Berwaldhallen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista