Frans Hals, 1637

Födelse, bröllop och begravning

Kizjé måste dö.

’Löjtnant Kizjé’, Prokofjevs vackra musik, blev en världshit på 80-talet när Sting plockade upp en av melodierna i sin hit ’Russians’, en låt om kalla krigets vansinne och att vi väl alla bryr oss om våra barn, oavsett om vi lever i Öst eller väst.

Prokofjevs musik, som blev en pophit, kom från början från ett annat populärkulturfält, nämligen film. Det var filmmusik till Alexander Feinzimmers film Löjtnant Kizjé, som väl knappt någon ser idag, så musiken spelas helt enkelt i svitform.

Vi ska höra hela denna fantastiska svit som så sarkastiskt beskriver den absurda historien om Löjtnanten som kommer till genom en kopists skrivfel.

Kizjé får en identitet, en heroisk militär bakgrund, ja till och med en fru.

Problemet är att Tsaren får upp ögonen för denna tappra soldat, och ingen vågar erkänna att han inte finns.

Och när tsaren begär att få träffa sin hjälte så blir det bråttom.

Löjtnant Kijzé måste dö, och tsaren får istället gå på begravningen, och sörjer med hyllningstal vid  kistan förlusten av denne hjälte.

1. Kizjés födelse.
2. Romans.
3. Kizjés bröllop.
4. Trojka.
5. Kizjés begravning.

Sergej Prokofjev: Löjtnant Kizjé, svit (1934). Solist: Andrej Bondarenko, baryton. Bergens filharmoniker. Dirigent: Andrew Litton. BIS SACD 1994.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".