Dödens visor och danser

Någon gång tar det slut, tyvärr.

Någon gång tar det slut, tyvärr. Vi vet aldrig när - eller hur. Det är en sak man måste lära sig att leva med, vare sig man vill eller inte.

’Tänk på döden’, det står det över ingång på en kyrkogård här i Göteborg, och det vill man ju helst inte. Men tankarna har ju ändå funnits där så länge mänskligheten funnits tror jag – fast visst har de ändrats.

Vi ska få några tankar från 1800-talet.

’Dödens visor och danser’ är poetiska skildringar av döden, men ganska realistiskt framställda. Vi möter syner och händelser som dessvärre inte var ovanliga scener i 1800-talets Ryssland. Barnadödlighet, alkoholrelaterade olyckor och krig.

I den första sången hör vi en mor vagga sitt febriga barn. I den andra hör vi Döden vanka utanför en döende kvinnas fönster, i gestalt av en älskare. Den tredje sången beskriver en full bonde som somnar i en snödriva och försvinner i drömmar om en varm sommaräng, och avslutningsvis hör vi Döden i form av en officer beordra sina trupper på slagfältet.

Modest Musorgskij: Dödens visor och danser (Arsenij Golenisjtjev-Kutuzov). Dmitrij Chvorostovskij, baryton och Ivari Ilja, piano. Ondine ODE 1216-2.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista