Landskap vid Baia Mare/Nagybánya. János Thorma (1870–1937)
Landskap vid Baia Mare/Nagybánya. János Thorma (1870–1937)

'I folklig rumänsk stil'

Fiolen vrålar, gnistrar - gråter.

Den romska musiken och många romska musikers makalösa sätt att hantera violinen har fascinerat mängder av andra musiker genom tiderna. Särskilt under 1800-talet användes det som en exotisk krydda, kanske inte alltid med resultatet av god smak dock.

Rumänske mästerviolinisten Gerge Enescu däremot tog ämnet på stort allvar, långt bortom dom mustiga zigeunerkarikatyrerna.

Enescus tredje sonat har undertiteln ”I folklig rumänsk stil” och det var ett medvetet val att inte kalla den rumänska folkdanser som t ex Bartok gjorde.

Att den är skriven i rumänsk stil betyder att det är Enescus egen musik och inte folkvisor, men att han använder flera typiska romska violinvirtuostekniker.

Tonerna böjs, dras och tänjs. Fiolen vrålar, gnistrar och gråter.

Den romska musiken är ju festernas musik, men också lidandets musik.

Och hur sådant lidande ser ut en vanlig grå novemberdag, då man helst sitter inne i värmen, det tror jag att vi alla faktiskt kan se om vi tittar oss omkring ute på gatorna i en vanlig svensk stad.

George Enescu: Violinsonat nr 3 (1926). Patricia Kopatchinskaja, violin och Mihaela Ursuleasa, piano. Naive V 5193.

Ikväll i P2 Live kl 19.03: Patricia Kopatchinskaja, Markus Hinterhäuser och Klangforum Wien i en konsert med Galina Ustvolskajas musik.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".