Boris Kustodiev, 1916
Boris Kustodiev, 1916

Mendelssohns julsång

”Om här finns en likhet med Bach, så kan jag inte hjälpa det..."

Julen närmar sig med stormsteg och vi har hållit igen på julmusiken här i Klassisk förmiddag, det gäller att portionera ut den i försiktiga doser, annars är man nästan trött på den när julafton väl kommer. 

Men det finns mycket julmusik som nästan aldrig hörs, och ett sånt verk ska vi höra här, skrivet av Felix Mendelssohn. En julsång är titeln, och det är en kantat han skrev vintern 1830 i Rom. 

Det är ju mycket tack vare Mendelssohn som vi idag har så stor glädje av Johann Sebastian Bachs musik. Mendelssohn återupptäckte och uppförde Bachs Matteuspassion när Bach var bortglömd och undangömd. 

Mendelssohn älskade Bachs musik och det är det ingen konst att höra här, för Bach lyser igenom, så till den milda grad att det nästan hade kunnat vara Bach själv som skrivit den här kantaten. 

Ingen vet om Mendelssohn själv någonsin fick höra sin julkantat, det finns inget nedskrivet om något framförande, och det var inte förrän 1985 som den här kantaten kom i tryck. 

Men, nu ska den få klinga. 

”Om här finns en likhet med Bach, så kan jag inte hjälpa det, för jag har skrivit så som jag kände behovet av att göra, och om orden leder till en förening med gamle Bach, så mycket bättre” – sa Mendelssohn. 

Felix Mendelssohn: Av himlens höjd, kantat. Solister: Sandrine Piau, sopran och Markus Butter, bas. Accentus. Paris orkesterensemble. Dirigent: Laurence Equilbey. Naive V 5265.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".