'Enjoying Coffee'. Okänd konstnär, 1700-talets första hälft. Pera-museet Istanbul.
'Enjoying Coffee'. Okänd konstnär, 1700-talets första hälft. Pera-museet Istanbul.

Får det lov att vara en kopp? Bach bjuder!

Kaffe, denna farliga dryck.

Nu kanske det skulle smaka med en kopp kaffe? 

Bachs inspiration kom ofta från de högre sfärerna, han skrev ju musik i kyrkans tjänst så många gånger är temat religiösa högtider. Men det finns också en del mer världsligt. 

Till exempel – kaffe! 

Kaffe, denna farliga mörka dryck som väl närmat sig nästan religionsstatus i våra tider, spred sig som en njutningens farsot i societets-Europa. Det gav också avtryck i text, som hyllningar eller som i det här fallet satir. 

Den berömde librettisten Picander diktade en historia som Bach tonsatte. 

En bekymrad far i Leipzig försöker bryta dotterns beroende av drycken, och han lyckas till sist, genom att hota med att inte låta henne gifta sig. 

Men när han gett sig iväg för att finna henne en make, så ångrar hon sig och förkunnar att ingen friare behöver göra sig besväret om denne inte är villig att sätta in en klausul i äktenskapskontraktet om att hon kan dricka kaffe närhelst hon behagar! 

Johann Sebastian Bach: Kantat nr 211, “Kaffekantaten”. Solister: Christine Schäfer, sopran, James Taylor, tenor och Thomas Quasthoff, bas. Bach-Collegium, Stuttgart. Dirigent: Helmuth Rilling. Hänssler CD 92066. (26’00)

På fredag kl 19.03: Bachkonsert från Berwaldhallen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".