'Thisbe'. John William Waterhouse, 1909
'Thisbe'. John William Waterhouse, 1909

Ung olycklig kärlek med tragiskt slut

Brescianellos tolkning av den antika sagan.

Här ska vi höra ett utdrag ur en opera som sovit Törnrosasömn fram tills för bara något år sedan - ja hon sov ju i hundra år, så här är det nästan tre Törnrosasömner faktiskt. 

Giuseppe Antonio Brescianello, som levde mellan 1690 och 1758, dyker upp första gången i musikhistorien då han som kompositör och violinist får en tjänst hos hovet i München. 

Operan Tisbe skrev han några år senare för att försöka imponera på hovet i Stuttgart. Han ville ha sin opera framförd där, men det var förgäves vad jag förstår. 

I botten finns dramat som legat till grund för Shakespeare, både när han skrev ’En midsommarnattsdröm’ och ’Romeo och Julia’, nämligen den antika sagan om Pyramus och Tisbe, som förbjöds av sina föräldrar att ses men som gjorde det ändå – vilket, såklart, slutade i tragedi.

Pyramus hittar Tisbes sönderslitna mantel, och i tron att hon blivit dödad av ett lejon, så tar han sitt liv. När sedan Tisbe dyker upp och ser Pyramus död så avslutar även hon sitt. 

Giuseppe Antonio Brescianello: Ur andra akten av “Tisbe”. Solister: Nina Bernsteiner (Tisbe), Flavio Ferri-Benedetti (Licori) och Matteo Bellotto (Alceste). Il gusto barocco, Stuttgart. Dirigent: Jörg Halubek. CPO 777 806-2.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".