'Det gyllne havet'. Maxime Maufra, 1900
'Det gyllne havet'. Maxime Maufra, 1900

Lite sorgsen, men varm och mjuk i klangen

Sjöfåglar sover, världen glömmer bort att gråta, havet nynnar sin mjuka slummersång.

När jag tänker på havet, så är det oftast en bild av sommaren som dyker upp. Så tror jag kanske att det är för de allra flesta av oss, det är när solen skiner och vinden blåser lagom mycket som vi söker oss dit. 

När man som jag blickar ut över Göteborgs inre hamn, så är det lätt att inse att havet ju är så mycket mer än en rekreationsplats. Det är lika inrutat som land och transporterna går sina rutter, fram och tillbaka.

Innan flygets och bilarnas tid så var det väl fler som hade en starkare relation till havet. Det var ännu tydligare porten till världen, fler fick uppleva längre tid till sjöss. 

Vi ska höra engelske Edward Elgars musik, en sångcykel som är lite sorgsen, men varm och mjuk i klangen. 'Sea Pictures' heter den och målar, precis som titeln anger, fem olika bilder av havet och livet vid havet. 

Edward Elgar: Sea Pictures, sångcykel. Solist: Sarah Connolly. Bournemouths symfoniorkester. Dirigent: Simon Wright. Naxos 8.557710.
Sea Slumber Song. In Haven. Sabbath Morning at Sea. Where Corals Lie. The Swimmer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".