Maxime Maufra, 1895
Maxime Maufra, 1895

Ibragimova och Mendelssohns violinkonsert

En studie i skönhet.

Nu en studie i skönhet, och det finns gott om tid att notera hur man själv reagerar vid kontakten med det som är vackert, för nu väntar många vackra toner – i Felix Mendelssohns violinkonsert i e-moll. 

Den 12 mars 1845 uruppfördes Mendelssohns violinkonsert, i Leipzig, men det blev inte direkt nån succé. Det var violinisten Ferdinand David som spelade och han hade många synpunkter på det Mendelssohn skrivit, Mendelssohn själv var också missnöjd så han gick direkt hem och skrev om. Det är den omgjorda versionen som vi sedan vant oss vid – och inte bara vant oss vid, utan kommit att älska. 

Om man hamnade på en öde ö och bara fick ta med sig tio musikstycken att lyssna på resten av livet, ja då skulle Mendelssohns violinkonsert förmodligen finnas med i mitt bagage. Eller varför inte en fin fiol och en riktigt bra lärare. 

Allt det har Alina Ibragimova, som föddes i Ryssland 1985. Hon har studerat för Christian Tetzlaf bland annat, och här hör vi henne i en inspelning som fått riktigt fint mottagande. 

Felix Mendelssohn: Violinkonsert e-moll. Solist: Alina Ibragimova. Upplysningstidens orkester, London. Dirigent: Vladimir Jurovskij. Hyperion CDA 67795.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".