'Skymning vid havet'. Caspar David Friedrich, 1819
'Skymning vid havet'. Caspar David Friedrich, 1819

Skön körsvit av Schumann

Kämpigt var det men vackert blev det.

Robert Schumann hade ett kämpigt årtionde under 1840-talet. Det hade hans fru också… sex barn fick de det årtiondet och Robert mådde inte bra. Han plågades av ljudöverkänslighet, ångest, nervösa sammanbrott. 

Men han fortsatte att skriva. 

Han skrev många verk som det inte talas så mycket om. Schumanns körmusik tänker jag på.

Han försåg körsångsföreningen med många sånger som han sedan samlade i fyra häften, under det lite kryptiska namnet ’Romanser och ballader’. 

Vi ska höra det första av dessa häften, fem sånger: Der König von Thule, Schön Rohtraut, Heidenröslein, Ungewitter och John Anderson. 

Så här skriver musikläggare Sam Jakobsson på Klassisk förmiddags Facebooksida:

Adalbert von Chamissos dikt 'Ungewitter' berättar om kungen som står högt upp i tornet och väntar på den annalkande stormen: ”I slottets torn är jag ej kung med svärd och krona, jag är blott den oroliga tidens kraftlösa, skräckslagna son”.

Robert Schumann: Romanser och ballader op 67. Mellantyska radions kör, Leipzig. Dirigent: Howard Arman. Querstand VKJK 0609.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".