Le silence de la neige. Fernand Khnopff (1858-1921)
Le silence de la neige. Fernand Khnopff (1858-1921)

Enkelhetens tonsättare musiksätter tystnaden

Tystnadens musik klingar fritt i ett pianoverk av Federico Mompou.

Ju högre han stiger
desto mindre förstår han
eftersom molnet som lyste upp natten
är mörkt;
den som vet detta
förblir för alltid i ovetskap
går bortom all kunskap

Texten är skriven av den spanske karmeliten, mystikern och författaren Johannes av Korset som levde på 1500-talet i Spanien. Och hans texter inspirerade nästa tonsättare Federico Mompou att skriva Musica callada, Tystnadens musik eller Tystnadens röst.

Mompou var en mycket sparsmakad man när det gällde musik och hans uttryck är närmast enkelt på ett intrikat sätt. Själv kallade han sin musik för primitivista. 

Federico Mompou var själv en skicklig pianist och han älskade sitt instrument: ”Utan mitt piano kan jag inte göra någonting. Jag är i absolut behov av dess elfenbenstangenter”, har han sagt i en intervju. Och eftersom han hade ett sånt intimt förhållande till pianot så är det viktigt för pianister att komma ihåg menar pianisten Stephen Hough. ”Vi måste ha samma kärlek till instrumentet när vi tar ackorden, fast och smeksamt, som om vi tar en kär väns händer i en varm omfamning” har han skrivit.

Federico Mompou: Musica callada, del 1 (1959). Steffen Schleiermacher, piano. MDG 613 1792-2. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".