Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vi ger dig noga utvald klassisk musik varje vardagsförmiddag.

Simone Kermes sjunger operaarior av Mozart, Bellini, Donizetti, Verdi och Rossini

Publicerat tisdag 10 februari 2015 kl 14.01
"Tournee mit Jenny Lind". P T Barnum, 1850/1852.
"Tournee mit Jenny Lind". P T Barnum, 1850/1852.

Den tyska sopranen tar sig an ett femtal i tragiska damer.

Klassisk förmiddag har gått in på sista timmen och den närmsta halvtimmen ska vi få njuta av sångkonst på hög nivå. För det är inte lätt musik som Simone Kermes har tagit sig an. Det blir femtal i damer och det är några av koloratur- och bel canto-ariornas allra svåraste stycken som vi ska få höra.

Simone Kermes har en fantastisk pipa. Hon är en tysk sångerska som har sjungit väldigt mycket inom barock- och den tidiga klassicistiska repertoaren. Men även bel cantodramer från 1800-talet som vi ska få höra om en stund.

Men vi börjar med en riktig urladdning och höjdhopp för stämbanden i form av Nattens drottnings aria ur Mozarts Trollflöjten.

Nattens drottnings aria ur andra akten av "Trollflöjten" av Wolfgang Amadeus Mozart. Concerto Köln. Dirigent: Christoph-Mathias Mueller. (2'50)

Jag hörde faktiskt att den spelades i Klassisk morgon i morse, men den är ju så bra så… En av mina favoriter sen jag var riktigt liten. För en femåring så var ju Nattens Drottning världens coolaste brud.

En annan stark och tragisk kvinnokaraktär är Norma i V Bellinis opera. Hon som är överstedruid och som har barn med en romersk prokonsul i smyg, och som till slut begår gemensamt självmord med honom. En av hennes arior ska vi lyssna till strax.

Efter det hör vi Simone Kermes sjunga Lindas recitativ och aria ur första akten av "Linda från Chamonix" av Gaetano Donizetti. Här får faktiskt historien ett lyckligt slut. Men däremellan så tappar Linda minnet på grund av kärlekssorg… Det är inte lätt att vara kvinnlig karaktär i en manlig operavärld.

Först Casta Diva, Normas cavatina.

Normas cavatina ur första akten av "Norma" av Vincenzo Bellini. Concerto Köln. Dirigent: Christoph-Mathias Mueller. (6'30)

Lindas recitativ och aria ur första akten av "Linda från Chamonix" av Gaetano Donizetti. Concerto Köln. Dirigent: Christoph-Mathias Mueller. (4'55)

Linda från Chamonix är en inte så ofta spelad opera och dessutom en mycket mycket krävande roll.

Simone Kermes verkar satsa på soloprogram denna vår, om man tittar i hennes kalendarium på hemsidan så ser man att hon är rätt fullbokad. Annars har hon tidigare spelat med de allra största orkestrarna och på operahus runt om i världen.

Nu till ytterligare en tragedi, Verdis Rövarbandet. Här slutar det illa för operans hjältinna Amalia. Hon blir nedhuggen till döds av sin älskade som inte vill dra ner henne i smutsen och därför dödar henne istället. Men musiken under tiden är iaf vacker.

Amalias recitativ och aria ur andra akten av "Rövarbandet" av Giuseppe Verdi. Concerto Köln. Dirigent: Christoph-Mathias Mueller. (8'45)

Den svenska koloratursopranen Jenny Lind var det som uruppförde den här rollen, och Verdi själv dirigerade premiären i London 22 jul 1847.

Sist ut är en opera av G Rossini: Semiramis, och även detta är en av de tragiska rollerna. Semiramis hjälper till att lönnmörda sin man och är förälskad i sin son. Och när hon till slut upptäcker vem ynglingen är så räddar hon hans liv när han är på väg att bli mördad men blir själv dödad samtidigt.

Simone Kermes igen.

Semiramis cavatina och cabaletta ur första akten av "Semiramis" av Gioacchino Rossini. Concerto Köln. Dirigent: Christoph-Mathias Mueller. (6'40)

På lördag kl 19.00 sjunger Simone Kermes i ”Platée” av J P Rameau. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".