"The angel standing in the sun". William Turner 1775-1851).
"The angel standing in the sun". William Turner 1775-1851).

En vinnande ängel

Svenska Tina Andersson utklassade allt motstånd med sitt körverk The Angel.

Nästa stycke i konserten är skrivet av Tina Andersson. Det är körverket The Angel och det vann bland över niohundra tävlande musikstudion Abbey Roads tävling för tre år sedan. Studion bjöd in oupptäckta kompositörer för att fira sitt åttioårsjubileum, och i en av de fyra klasserna för klassisk musik vann alltså Tina Andersson.

Texten är skriven av en rysk poet från tidiga artonhundratalet, Michail Jurjevitj Lermontov, som skrev poesi med sådan kraft att han lyckades bli förvisad av hovet till Kaukasus.                  

Musiken påverkades mycket av texten, säger Tina Andersson:

– För mej handlar det om universum och den komplexiteten som finns där. Och det hörs i musiken, i alla långa toner i verket.

Tina Andersson säger också att det var en chock att vinna tävlingen och hela livet förändrades och om livet som frilansande tonsättare känns lite glåmigt och grått ibland så tänker hon bara på vinsten, och hon kommer aldrig att glömma den.

Tina Andersson försörjer sig alltså som tonsättare på heltid just nu och skrev bland annat musik till Camerata Nordica i somras.

Tina Andersson: The angel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".