"The Madonna and Child". Bernardino da Asola (1490-1535).
"The Madonna and Child". Bernardino da Asola (1490-1535).

Minnet av en människa

Hur länge finns minnet av en människa kvar? John Sutton och hans Salve Regina har i alla fall lyckats skriva in sig i historieböckerna.

Körverket Salve Regina har överlevt kompositören John Sutton. Men det är också det enda som finns kvar av hans låtskatt.

John Sutton levde i slutet av 1400-talet och han var en av dem som bidrog till körboken Eton Choirbook som vi hörde musik ur tidigare i veckan, då var det Matteuspassionen av Richard Davy. Det är alltså en samling med sakrala körstycken som räddades undan reformationen i England.

Vi vet inte så mycket om John Sutton. Han valdes in i gemenskapen på Eton College i England 1477. efter det finns det inte något mer skrivet om honom. Den tanken är intressant, att de allra flesta av oss kommer att bli bortglömda, inte inskrivna i historieboken. Kanske kommer minnena av oss att leva kvar längre i och med all vår information som många av oss lämnar på internet och på sociala medier. Vem vet dock hur länge internet finns kvar i den form som vi har idag?

Hur länge finns minnet av en människa kvar? Är det fram till sista gången någon uttalar hennes namn? Eller tänker på henne? Det finns en novell skriven om detta som jag minns som mycket läsvärd. "När dog János Kovác?" av Lajos Zilahy. Novellen beskriver hur minnet av en ung, ensam man sakta tynar bort efter hans död. 

En del av den man som var John Sutton finns iaf kvar och hans musik finns kvar.

Här kommer Salve Regina.

John Sutton: Salve regina. Huelgasensemblen. Dirigent: Paul van Nevel. Harmonia mundi 88765408852.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".