'Kullar och åkrar nära Dresden'. Caspar David Friedrich (1774-1840)
'Kullar och åkrar nära Dresden'. Caspar David Friedrich (1774-1840)

Konsertpärla av Bach

Varning - temat fastnar!

Vi går bakåt i historien och tar ett steg österut till den lilla byn Köthen på den stora slätten där Leipzig ligger, inte långt från den plats där Gustav II Adolf stupade i dimman 1632. 

Där bodde och arbetade Johann Sebastian Bach en period i början av 1700-talet och där skrev han en serie om sex klaverkonserter - som är pärlor. 

Vi ska lyssna på den första av dessa, som även är den mest berömda, och det är musik som jag tror att det är många som känner igen. Temat är ett sådant där som man lätt får med sig i huvudet under resten dagen… 

Första satsen var förmodligen från början en fiolkonsert. Bach använde även temat bland annat till ett orgelstycke och det är lätt att förstå varför han blev så förtjust. 

Solist är fine franske pianisten Alexandre Tharaud. 

Johann Sebastian Bach: Pianokonsert nr 1 d-moll. Solist: Alexandre Tharaud. Les violons du roy, Quebec. Dirigent: Bernard Labadie. Virgin classics 50999 070913 2 2. (21’50)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista