Marianne von Martínez. Anton von Maron, ca 1780
Marianne von Martínez. Anton von Maron, ca 1780

Marianne von Martinez

En erkänd musikprofil i Europas musikaliska centrum.

Här blir det musik av en tonsättare vars cembalospel jämfördes med Carl Philipp Emanuel Bachs, som var berömd i det dåtida Europa och som 1773 och invaldes i den filharmoniska akademin i Bologna. 

Marianne von Martinez hette hon, och hon var alltså en erkänd musikprofil och aktiv musiker i Wien då det var Europas musikaliska centrum. Under Haydn och Mozarts tid alltså. 

Hon bodde faktiskt granne med Haydn en period, då var han en ung tonsättare som kämpade för att klara sig på frilandsmarknaden, han bodde högst upp i huset, och Mozart han besökte Martinez populära musikaliska soaréer och tog med nya kompositioner som de kunde uppträda med tillsammans. 

Tyvärr har den mesta av Martinez musik försvunnit, den brann upp 1927 i en biblioteksbrand. Men en del finns bevarat, som den här Cembalokonserten från 1772.

Marianne von Martinez: Cembalokonsert G-dur. Solist och dirigent: Nicoleta Paraschivescu. La floridana. Harmonia mundi 88875026722.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".