Fredag 21 november 19:30: P2 Live klassiskt: Konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester

Solist: Hanna Dahlkvist, cello.
Dirigent: Joakim Unander.
1. Lars-Erik Larsson: ”Prinsessan av Cypern”, tre operabilder.
2. Claude Debussy: Förspel till en fauns eftermiddag.
3. Witold Lutoslawski: Cellokonsert.

Cellosolisten Hanna Dahlkvist ger sin diplomkonsert i Berwaldhallen uppbackad av Sveriges Radios Symfoniorkester. 
 
Hanna har valt att framföra Lutoslawskis Cellokonsert - en musik hon själv upplever som fräsch, vacker och gripande. Hanna säger:
- Jag ville helst spela något verk där både lyssnarna och jag själv inte har en massa kända artisters tolkningar att referera till, utan där jag är mer fri att bilda mig en egen uppfattning.
 
Hanna som har en kandidatexamen från Musikhögskolan läser en avancerad påbyggnadsutbildning på Edsbergs slott, en del av Musikhögskolans institution för klassisk musik. Edsbergs Slotts diplomutbildningar sker i nära samarbete med etablerade konsertinstitutioner däribland Sveriges Radio och Berwaldhallen.  
 
Joakim Unander, blivande chefsdirigent på Folkoperan, dirigerar Hanna Dahlkvist och Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen. Joakim debuterade på Kungliga Operan i Stockholm 2002. Sedan dess har han spelat med de flesta svenska orkestrarna samt dirigerat operor på såväl Drottningholms Slottsteater som Göteborgsoperan. 
 
Det är i år 100 år sedan tonsättaren Lars-Erik Larsson föddes och till hans minne har Joakim valt att framföra tre operabilder ur Prinsessan av Cypern vi får också höra Claude Debussys Förspel till en fauns eftermiddag.

Från gårdagens konsert i Berwaldhallen. Sänds även söndag 30/11 kl. 22.00.

Hela veckans program:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".