Östersjöfestivalen 2012

”Tristan och Isolde” av Richard Wagner

17:01: Om Östersjöfestivalen
Första programmet av två av Eric Schüldt.

17:45: Östersjöfestivalen 2012 – ”Tristan och Isolde”
Här hittar du bilder, intervjuer och och mycket mer:
Opera i tre akter av Richard Wagner. Libretto: Tonsättaren.
I rollerna:
Tristan - Ben Heppner
Isolde - Violeta Urmana
Marke - Matti Salminen
Brangäne - Michele de Young
Kurwenal - Jukka Rasilainen
Melot - Waltteri Torikka
Sjömannen och Herden - Tuomas Katajala
Styrmannen - Arttu Kataja
Orphei Drängar. Finländska radions symfoniorkester. Dirigent: Esa-Pekka Salonen. Regi: Peter Sellars. Direktsändning från Berwaldhallen.
Konsert med två pauser. 

Välkommen till Östersjöfestivalen 2012! Den tionde festivalen inleds med ett av operarepertoarens mest älskade verk, nämligen Richard Wagners metafysiskt laddade kärleksdrama "Tristan och Isolde". På Berwaldhallen brukar operor framföras i konsertant version, men det stämmer endast delvis denna gång - den specialgjorda videoinstallationen av Bill Viola gör föreställningen till en visuell upplevelse, även om detta givetvis inte märks i radiosändningen. Men dirigenten Esa-Pekka Salonen, Finländska radions symfoniorkester och sångare som Ben Heppner och Violeta Urmana gör det ändå till en musikupplevelse utöver det vanliga!

Innan direktsändningen från Berwaldhallen börjar hör vi det första av Eric Schüldts två program om Östersjöfestivalen (det andra sänds fredag 31/8 kl 18:03), som handlar om just "Tristan och Isolde". Esa-Pekka Salonen och sex- och samlevandsrådgivaren Malena Ivarsson diskuterar här hur passionen mellan Tristan och Isolde kunde ha slutat på ett fungerande sätt. Det blir ett samtal om förbrännande sexualiet, erotik som metafysik och hur Richard Wagner egentligen gjorde för att musikaliskt lyckas gestalta en orgasm.

Mer från föreställningen:P2 Live klassiskt fortsätter:

23:15: Johann Sebastian Bach
Orkestersvit nr 2 h-moll. Köpenhamnsorkestern. Dirigent: Lars-Ulrik Mortensen. Från mellantyska radion.

23:35-00:00: Per August Ölander
Stråksextett D-dur. Uppsala kammarorkester. Konsert 1997, Alfvénsalen, Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista