Felicia söndag 13 januari 12.03

”När man pratar med Jeja är skrattet alltid nära”, säger Ulf Rådelius som pratade visor med den populära vissångerskan. Sen blir det franskt, skotskt, danskt, engelskt och mycket svenskt när vi både blickar bakåt och framåt

Danska Ellen Heiberg var vän till Cornelis i många år och har skrivit flera av sin texter till honom. På den nyutgivna skivan ”At lege og skabe af intet” finns texter till Cornelis samt andra dikter tonsatta av bland andra René A. Jensen, Henrik Metz, Mads Vinding med flera. Vi lyssnar på några exempel. Här kan ni läsa mer om och hennes produktion.

Ulf Rådelius träffade Jeja Sundström den 31/10 i samband med en konsert på Blå Båten i Malmö. Hon var då ute på en liten Skåne-turné och hade avverkat Helsingborg och efter konserten på Blå Båten skulle hon vidare till Lasses Lusthus i Färlöv strax utanför Kristianstad och sedan vidare... De pratade om visan förr och nu – likheter och olikheter och huruvida visan är lika uppkäftig nu som då. Efter en fulltecknad och hektisk höst har Jeja nu skruvat ner på takten och antalet framträdanden för att istället samla tankar och idéer och skriva nytt material.

Inte visste vi att ballonger var på modet, men det verkar vara en liten trend just nu om vi får tro två av sångerskorna som är med i dagens Felicia. Fiona Mackenzie är en skotsk låtskrivare och sångerska som tidigare sjungit i flera grupper, men nu kommer med sin första solocd ”Elevate” på . Hon är född och uppvuxen på Isle of Lewis och skriver sina sånger både på gaeliska och engelska.

Även fransyskan Frédérique Dastrevigne med artistnamnet ”Fredda” har valt att pryda sin första solocd med en röd ballong. På skivan som heter ”Toutes mes aventures” har Fredda med del egna sånger - annat har hon skrivit tillsammans med Pascal Parisot som även står för arrangemangen.

En liten återblick på 2007 blir det också eftersom vi inte hann med allt i förra veckans Felicia. T ex påminner vi oss gärna om hur den grekisk-brittiska sångerskan Athena Andreadis lät på sin skiva ”Breathe with me” 

Sen blir det en liten titt på hur grammispriserna föll. Flera av artisterna som medverkat i Felicia 2007 blev ju även nominerade i olika klasser och i dagens Felicia spelar vi vinnarna Sofia Karlsson - som fick priset i klassen Bästa Folkmusik/Visa, Lars Winnerbäck - för årets bästa låt och Annika Norlin - textförfattare och bästa kvinnliga artist

Nytt på skiva av olika slag:
Viser på vandring genom Norden heter en samling innehållande 2 CD med dokumentära fältinspelningar med traditionella sånger fram till moderna rappare - på norska, finska, svenska och romani.

I Luleå bor Olle Nyman, som är inne på sitt andra album när han den 16:e januari kommer med skivan ”Venture” där han inspirerats av amerikansk folkmusik blandat med soul och lite blues. Vi lyssnar på ett smakprov från kommande skivan.

Vi lyssnar även till Christian Kjellvander som startar en vinterturné den 16 januari i Oslo. Sen går turen vidare till Linköping, Nybro, Helsingborg, Karlstad m fl. .
Christian Kjellvander är en av många som lyssnat till den legendariska singer/songwritern Townes van Zandt. Nu finns en biografi om honom skriven av John Kruhn. Biografin heter To live’s to fly - The ballad of the late, great Townes van Zandt.