Felicia söndag 8 juni 12.03

Möte med fransk-israeliska sångerskan och låtskrivaren Yael Naim, nya böcker och tips inför vissommaren.

Johan Tollgerdt har träffat den fransk-israeliska singer/songwritern Yael Naim som berättar om sitt arbete med senaste skivan där det finns sånger på engelska, franska och hebreiska. Skivan spelades in i hennes vardagsrum tillsammans med musikerkollegan David Donatien.

Övärlds vindar - visor med havskontakt och landkänning är titeln på en skiva med Dan-Eric Mattssons texter som framförs av vissångaren Pär Sörman och accordeonisten Lars Holm. Skivan presenteras vid en visfest i Hunnebostrands Folkets Hus den 7 juni.

Maria Wines texter har fått musik av Ylva Olsson på skivan ”På det långa nattåget” Den är utgiven på Blå Moln Musik i Visby. För arrangemangen står Tobias Fröberg och Magnus Henriksson. Ylva Olsson har även tonsatt Edith Södergran 1997, även den på .

Vi presenterar Kiran Ahluwalia, en indisk sångerska och hennes senaste skiva ”Wanderlust”. Kiran vill visa på likheterna i den portugisiska fadon och indiska ghazals och samarbetet med fadomusiker har resulterat i tre speciella sånger som finns med på skivan. Läs mer om musiken på

I dagens Felicia tipsar vi även om många fina böcker som kommit ut under senaste tiden. För bara några veckor sedan presenterades boken ”La Folia - en europeisk melodi i svenska musikmiljöer” - skriven av Margareta Jersild och Märta Ramsten, docenter i musikvetenskap. De har spårat och följt folian i olika musikmiljöer genom Europa. Med boken följer en cd med svenska foliainspelningar. Boken är utgiven på

Evert Taube - sånger och musikalisk värld”, heter Olle Edströms bok som kommit ut på Carlssons bokförlag. Förra året kom Olle Edströms musikvetenskapliga analys av Evert Taubes ca 200 sånger och det var under det arbetet han kände att det behövdes en bok om Evert Taubes musikaliska värld, hans liv och sånger. Man får i boken möta många sidor av Taube, på hans resor i Argentina och Provence och hans musikaliska uppväxt på Vinga. Boken är utgiven på

Svenska Sång- och Rockpoeter 3” av Bengt och Joel Eriksson, utgiven på BTJ Förlag, tar upp bland andra Owe Thörnqvist, Robert Broberg, Kjell Höglund, Ola Magnell, Peter Lemarc samt under rubriken Nya kvinnliga sångpoeter; Martina Nilsdotter, Edith Söderström, Emma Nordenstam, Sanna Carlstedt mfl.  Läs mer om boken på hemsida.

Vi tipsar gärna också om en ny sång- och notbok med över 100 sånger som Cornelis Vreeswijk sjungit in. Texter, melodistämma och ackord - finns utgiven på Notfabriken.

I Felicia även musik med amerikanska sångerskan och låtskrivaren Tift Merritt som var på Sverigebesök nyligen och Emrik Larsson från nya skivan Soul - Swedish man”

Hela skivlistan finns att hitta här:

Detta är sista ordinarie Felicia före sommaruppehållet - nästa vecka startar vår reprisserie med 10 program från hösten 2007 och våren 2008. Läs mer här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista