1 av 8
2 av 8
3 av 8
4 av 8
5 av 8
6 av 8
7 av 8
8 av 8

Bossa nova, persisk sång, nyskrivet svenskt Felicia - söndag 19 oktober

Dessutom James Taylor sjunger Cohen, en georgisk visa, en del norskt och ännu mer svenskt

I år firar man bossa novan 50 år i Brasilien och runtom i världen.  Det var 1958 som João Gilberto sjöng in singeln Chega de Saudade som kom att förändra populärmusiken i Brasilien. Åsa Da Silva Veghed gav förra året ut boken ”Brasiliansk musik” och hon berättar i Felicia om bossa novan och låter oss höra João Gilberto, Rosa Passos och Elizeth Cardoso.

James Taylors nya cd heter ”Covers” och innehåller 12 sånger som James Taylor och hans band har haft på sin repertoar länge och spelat på sina konserter. Men nu finns de alltså på skiva. Det är låtar som man hört med artister som Leonard Cohen, Buddy Holly, The Temptations med flera.

För två år sedan kom den norske visartisten Odd Nordstogas skiva ”Heim te mor” som vi tidigare presenterat i Felicia. Nu är han aktuell med sin senaste skiva ”Pilegrim” där han tonsatt texter av Stein Versto och Ragnar Hovland på temat vandring.

Bo Kaspers Orkesters senaste skiva är den åttonde i ordningen och heter mycket riktigt ”8”. Medlemmarna i bandet vill själva sammanfatta skivan med ett enda ord: KÄRLEK. Läs mer på bandets hemsida där Håkan Lahger har skrivit om skivan.

Vi presenterade Aimee Manns nya skiva @#%&* Smilers i förra veckans Felicia. Se skivomslaget och läs mer på förra veckans Felicia-sida (12/10). Idag blir det ett extraspår med den amerikanska sångerskans spännande CD.

23-årige Kristoffer Hedberg är snart aktuell med sin andra CD. Den kommer i november och har titeln ”Ett helt vanligt ögonblick” Den innehåller tolv låtar och artister som Peter Lemarc, Lasse Lindh, Dan Viktor bland flera är med och bidrar till skivan. Vi lyssnar på singeln som just kommit.

Ane Brun är aktuell med CD:n  ”Sketches” som är en uppföljare till den tidigare i år utgivna skivan ”Changing of the seasons”. Där finns samma låtar med som på förra skivan, men nu i avskalade rena versioner. Dessutom finns två ej tidigare utgivna låtar och vi lyssnar på en av dem i dagens Felicia.

Bulat Okudzjavas ”Georgisk visa” får vi i ett nyskrivet stråkarrangemang av violinisten Livet Nord. Det är Lucas Stark som sjunger tillsammans med Volgatrion. Livet Nord kan även höras i ikväll (söndag) kl. 19.30, då i en konsert med gruppen Kaja i en inspelning från Korrö Folkmusikfestival.

Vi avslutar Felicia med de persiska systrarna Mahsa & Marjan Vahdat som gästade Stockholm och Re:Orientfestivalen i oktober. Deras alldeles nya skiva heter ”I am Eve” med bland annat texter av 1200-talspoeten Rumi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".