1 av 8
2 av 8
3 av 8
4 av 8
5 av 8
6 av 8
7 av 8
8 av 8

Felicia i Europa

Lördag den 9 maj firas Europadagen och i Felicia gör vi nedslag i några olika europeiska länder och konstaterar också att musikaliska samarbeten över landsgränserna är mer regel än undantag.

Vi börjar i Skottland där Eddi Reader kommit med sin senaste skiva ”Love is the way” med musik av bland andra Boo Hewerdine.

Stockholm Lisboa Project har just släppt sin andra cd ”Diagonal” där de låter den portugiska fadon smälta samman med svenska tongångar. Gruppen befinner sig just nu på turné i Tyskland och besöker Rumänien i början på juni.

Emily Loizeau är en av artisterna som hörs i Johan Tollgerdts inslag där han tagit hjälp av en fransk journalist för att titta på den franska visans framtid. Vi får exempel på flera artister som ofta sjunger sociala texter till poetisk musik. Förutom Emily hör vi Benabar, La Grande Sohpie, Francois Vé och Clarika.

Dan Berglund fick den 6 maj mottaga Birger Sjöberg-priset i Vänersborg. Vi har plockat fram hans senaste kritikerrosade skiva ”Såna som vi”. Vi passar även på att gratulera Marcus Brännström, arkivarie vid vissamlingarna i Västervik som fick årets Olrog-stipendium.

Gruppen Ersatzmusika är ett tysk-ryskt samarbete med sångerskan och musikern Irina Doubrovskaja i spetsen. Deras senaste CD heter ”Songs unrecantable” och kom ut i april.

I vår Europarunda får Danmark representeras av Helene Blum som i våras kom med skivan ”En gang og altid”. Helene har rötterna i dansk folkmusiktradition och sätter gärna sin egen musik till traditionella texter. På skivan finns även helt eget material.

Marie Bergman släpper på onsdag sin nya skiva ”Det liv du får” som är en hyllning till livsglädje, passion, smärta och fantasi. Skivan innehåller nio egna låtar, en tonsatt dikt av Gunnar Ekelöf och tre lånade kompositioner.

Den spanska sångerskan Ana Alcaide får avsluta vårt Europaprogram med skivan ”Como la luna y el sol” med sefardiska sånger.

Vi får också två smakprov från kommande skivor som släpps senare i maj/juni. Det är Esbjörn Hazelius som är aktuell med en soloskiva och Jack Vreeswijk som tolkar en annan Vreeswijk. Mer från dem blir det i senare program under våren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".